Πρόγραμμα μείωσης εκπομπών CO2 με τη συμμετοχή του Ελ.Βενιζέλος

0
50

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

european-airlines-scheme-cut-carbon-emissionsΤριάντα ένα ευρωπαϊκοί αερολιμένες, μεταξύ των οποίων και ο αερολιμένας της Ελλάδας «Ελευθέριος Βενιζέλος», εγκαινίασαν ένα κοινό πρόγραμμα για τη «Διαχείριση και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα» (Airport Carbon Accreditation).

Το εν λόγω πρόγραμμα δεν θέτει ορισμένη προθεσμία για τους αερολιμένες αλλά προωθεί μέτρα για τη μείωση εκπομπών CO2, όπως μείωση των εκπομπών των επίγειων μεταφορών, η προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης, στο πλαίσιο του 19ου Ετήσιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ.

Τα 31 αεροδρόμια που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής πιστοποίησης ACC καλύπτουν περίπου το 26% της επιβατικής κίνησης στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο αερολιμένας της Αθήνας, της Φρανκφούρτης, του Όρλι στο Παρίσι και του Δουβλίνου.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανακοίνωσε επίσημα τη δέσμευση του στο εν λόγω πρόγραμμα, που προβλέπει τέσσερα στάδια πιστοποίησης, όπως χαρτογράφηση εκπομπών CO2, μείωση εκπομπών CO2, βέλτιστη διαχείριση CO2 και ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα (carbon neutrality).

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης και Γενικός Διευθυντής του αερολιμένα Αθηνών, κος Γ. Παράσχης, δήλωσε ότι το πρόγραμμα πιστοποίησης Airport Carbon Accreditation έχει πολλές απαιτήσεις και το γεγονός ότι «αναλαμβάνουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει ο κλάδος των αερογραμμών, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η κλιματική αλλαγή από τον εν λόγω κλάδο».

Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης έχει γίνει βασική προτεραιότητα στην Ευρώπη δεδομένου ότι επιδιώκει να οδηγήσει τον κόσμο σε μια παγκόσμια διαπραγμάτευση για την κλιματική αλλαγή τον Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου δεν συμμετέχει στον εν λόγω πρόγραμμα.

Σχόλια