Οι πολικές αρκούδες στην Αλάσκα εξαφανίζονται

0
91

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

alaska-polar-bears-declineΟ αριθμός του πληθυσμού των πολικών αρκούδων στην Αλάσκα μειώνεται συνεχώς, λόγω της τήξης του θαλάσσιου πάγου και του ρώσικου λαθραίου κυνηγιού, αποκαλύπτει μελέτη που έγινε από την αμερικάνικη Υπηρεσία Αλιείας και Προστασίας της Άγριας Φύσης.

Λιγότερες πολικές αρκούδες έχουν επιζήσει στην νότια θάλασσα του Beaurort, που εκτείνεται από τη βόρεια Αλάσκα μέχρι τον Καναδά και τις θάλασσες Chukchi και Bering, μεταξύ της βορειοδυτικής Αλάσκας και της Ρωσίας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η μείωση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων στις θάλασσες του Chukchi και Bering είναι μεγαλύτερη από εκείνη στο Beurort, λόγω της δραματικής τήξης του θαλάσσιου πάγου που αναγκάζει τις αρκούδες για να ταξιδεύουν για την εύρεση τροφής. Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι το παράνομο ρώσικο κυνήγι από το οποίο σκοτώνονται περίπου 150 με 250 αρκούδες τον χρόνο.

Οι ΗΠΑ πέρυσι αναγνώρισαν επίσημα τις πολικές αρκούδες ως απειλούμενο είδος υπό εξαφάνιση. Οι πολικές αρκούδες απειλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική, η οποία  προκαλεί λιώσιμο των πάγων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, γεγονός που δυσκολεύει την επιβίωση των εν λόγω ζώων.

Το ρώσικο λαθραίο κυνήγι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων, δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αλιείας και Προστασίας της Άγριας Φύσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη, υπάρχει ετήσια πτώση στο πληθυσμό των εν λόγω ζώων της τάξης του 0,3%, στη νότια θάλασσα του Beaufort. Εκτιμάται μάλιστα ότι πλήττονται περισσότερες από 1.500 πολικές αρκούδες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των πολικών αρκούδων υπολογίζεται  περίπου στις 20,000 με 25,000 σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), που κατατάσσει τα εν λόγω ζώα στα «τρωτά».

Οι πρόσφατες μειώσεις στο πληθυσμό των πολικών αρκούδων στην Αλάσκα, ακολουθούν δεκαετίες ανάπτυξης και σταθερότητας που άρχισαν το 1972 όταν οι ΗΠΑ απαγόρεψαν το εν λόγω κυνήγι.

Η Υπηρεσία Αλιείας και Προστασίας της Άγριας Φύσης παρουσίασε στοιχεία για ένα άλλο θηλαστικό, τον θαλάσσιο ίππο που η επιβίωση του εξαρτάται από τον θαλάσσιο πάγο, που συνεχώς συρρικνώνεται από τη άνοδο της θερμοκρασίας.

Σχόλια