Η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί την Δύση για βοήθεια

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

world-bank-call-west-economic-supportΟι οικονομίες των φτωχότερων χωρών του πλανήτη θα αποδυναμωθούν κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με ανάλυση με θέμα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τις απτυσσόμενες χώρες.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από τη Παγκόσμια Τράπεζα, παρουσιάζοντας την οικονομική κρίση ως ένα βαρυσήμαντο εμπόδιο για την οικονομική ρευστότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που διχοτομεί τη φετινή χρονιά μετά από τις σοβαρές απώλειες το 2008.

Η έλλειψη διεθνών κεφαλαίων σημαίνει ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις φτωχότερες χώρες, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα μειώσουν κατά πολύ τις επενδύσεις τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα απαιτεί μεγαλύτερο διεθνή πολιτικό συντονισμό και αυστηρότερους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Δημοσιεύοντας την Παγκόσμια Έκθεση Οικονομικής Ανάπτυξης, η Παγκόσμια Τράπεζα επιλέγει την Αφρική, την Λατινική Αμερική, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ως περιοχές που υφίστανται της επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης περισσότερο, ενώ οι πλούσιες χώρες αρχίζουν και μιλούν για ανάκαμψη.

Αποκαλύπτει ότι τα καθαρά ιδιωτικά κεφάλαια στις φτωχότερες χώρες μειώθηκαν κατά 707 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, από 1,2 τρισεκατομμύρια το 2007. Προβλέπει ταυτόχρονα ότι οι εισροές θα διχάσουν πάλι τη φετινή χρονιά σε 363 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχει μια ελπίδα από τις οικονομικές ενισχύσεις των πλούσιων χωρών που επηρεάζονται όμως από τη πτώση των εισροών των  ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι ηγέτες της ομάδας, και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία, επικρίθηκαν για το γεγονός ότι δεν υλοποίησαν τις υποσχέσεις τους για την αύξηση της ενίσχυσης τους στις φτωχότερες χώρες.

Για την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος οικονομικής αστάθειας, οι πολιτικές θα πρέπει να εστιάσουν τη προσοχή τους στις μεταρρυθμίσεις και στην οικονομική υποστήριξη των φτωχότερων χωρών, δήλωσε ο Hans Timmer διευθυντής της ομάδας προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση στο ΑΕΠ τους μόνο 1,2% φέτος μετά από την αύξηση 6% του 2008 και 8% του 2007. Αλλά αν η Κίνα και η Ινδία αποκλειστούν, το ΑΕΠ στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπεται να πέσει κατά 1,6%, προκαλώντας περισσότερες απολύσεις και οδηγώντας περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

Η Ευρώπη και η Ασία θα παρουσιάσουν μια μείωση σχεδόν 5% , ανακτώντας 1,6% το 2010.

Η Υποσαχάρια Αφρική θα υποστεί μια πτώση στην ανάπτυξη της τάξης του 1%, αισθητά κάτω από το μέσο όρο 5,7% των τελευταίων χρόνων, από τη κατακόρυφη πτώση των ξένων επενδύσεων και την αύξηση της ανεργίας.

Η Ταυλάνδη έχει υποστεί τα χειρότερα καθώς η βύθιση του ΑΕΠ ξεπερνά το ένα πέμπτο το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η εν λόγω οικονομική κρίση είναι η χειρότερη όλων των εποχών, δήλωσε ο Mansoor Dailami, κύριος συντάκτης της έκθεσης.

Σχόλια