Οι ελβετικοί παγετώνες λιώνουν γρηγορότερα

0
106

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

swiss-glaciers-melt-fasterΟι ελβετικοί παγετώνες συρρικνώθηκαν κατά 12% κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών και των μειωμένων χιονοπτώσεων, αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημίου της Ελβετίας.

Η τελευταία δεκαετία ήταν η χειρότερη των τελευταίων 150 χρόνων, δήλωσε ο ερευνητής Daniel Farinotti.

Οι παγετώνες λιώνουν γρηγορότερα τώρα και η μάζα τους μειώνεται συνεχώς από το τέλος της δεκαετίας του ΄80, συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους παγετώνες μέσα στο 2009 καθώς όλα εξαρτώνται από το φετινό καλοκαίρι.

Οι παγετώνες είναι η βασική πηγή ύδατος για τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ενώ αποτελούν και σημαντικό αξιοθέατο, δήλωσε ο Farinotti. Ο παγετώνας Jungfraujoch προσελκύει μέχρι και 6,000 περίπου τουρίστες καθημερινά.

Η φετινή χρονιά εξαρτάται από το καλοκαίρι. Είχαμε πολύ χιόνι το χειμώνα του 2008-2009. Ωστόσο η άνοιξη ήταν πολύ θερμότερη και αμφιβάλλω αν θα είναι μια θετική χρονιά για τους παγετώνες, υποστήριξε ο Farinotti.

Οι παγετώνες της Ελβετίας έχουν χάσει 9 κυβικά μέτρα πάγου από το 1999, που ήταν η θερμότερη περίοδος των τελευταίων 150 χρόνων. Η πιο δραματική μείωση σημειώθηκε το 2003 όταν συρρικνώθηκαν 3,5%.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες στις Ελβετικές Άλπεις θα αυξηθούν κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και από 2,7 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι μέχρι το 2050.

Σχόλια