Ενεργειακή κρίση απειλεί τα κράτη της ΕΕ

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-criisis-hit-europeΗ Ευρωπαϊκή Ένωση συναγωνίζεται ενάντια στο χρόνο για να αποτραπεί μια ρήξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τις τιμές του φυσικού αερίου και για να μην ξεσπάσει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πραγματοποιήσει συζητήσεις με αντιπροσώπους από διεθνή οικονομικά ιδρύματα και βιομηχανίες παραγωγής φυσικού αερίου ώστε να εξακριβωθεί αν μπορούν να χορηγηθούν δάνεια έκτακτης ανάγκης για να καταφέρει η Ουκρανία να πληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο κος Μπαρόζο μίλησε μετά από μια διμερή σύνοδο κορυφής στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν κάποια μέτρα πλάνα για ένα αυστηρότερο ευρωπαϊκό οικονομικό καθεστώς το επόμενο έτος.

Ο κος Μπαρόζο υπενθύμισε τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας  που οδήγησαν το περασμένο Ιανουάριο στην διακοπή των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ εξαρτώνται περίπου 40% των από το φυσικό αέριο της Ρωσίας,  ενώ  το μεγαλύτερο μέρος του μεταφέρεται μέσα από τους ουκρανικούς αγωγούς.

Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στα κράτη μέλη της ΕΕ που εξαρτώνται ιδιαίτερα από το ρωσικό αέριο, όπως η Βουλγαρία και η Σλοβακία, βρέθηκαν αντιμετώπισαν πρόβλημα της θέρμανσης τον περασμένο χειμώνα που διήρκεσε τουλάχιστον δύο βδομάδες.

Η τελευταία κρίση ξέσπασε στην Ουκρανία για την εύρεση χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Gazprom, ο ρωσικός κολοσός εξαγωγής αερίου, παραπονιέται ότι η έλλειψη χρημάτων της Ουκρανίας σημαίνει ότι δεν εισάγει τις ποσότητες φυσικού αερίου που είχαν καθοριστεί  με τη συμφωνία που είχε γίνει μετά τις διαμάχες που είχαν ξεσπάσει τον Ιανουάριο.

Ο κος Μπαρόζο δήλωσε ότι φαίνεται αδύνατο για την ΕΕ να ικανοποιήσει τα ουκρανικά αιτήματα για 4 δισεκατομμύρια δολάρια πίστωση για να αγοράσει το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αλλά επισήμανε ότι τα διεθνή οικονομικά ιδρύματα ίσως μπορούν να βοηθήσουν.

Δεν υπάρχουν τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, αν και θα θέλαμε πάρα πολύ, συμπλήρωσε ο Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωσε ότι ήρθε σε επαφή με τον Ντομινίκ Στράους-Κάαν, το διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF), όπως με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν και την Ουκρανή πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο κος Πούτιν πρότειν ότι το IMF θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία.

Η Ουκρανία έκανε τον Μάιο τη μηνιαία της πληρωμή για το φυσικό αέριο στη Ρωσία με τη βοήθεια πίστωσης κεντρικής τράπεζας και οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι έθεσε σε κίνδυνο τη κρατική δημοσιονομική πειθαρχία.

Σχόλια