Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση

0
26

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

atmosphere-pollutionΣτα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις των σταθμών. Φονικοί ρύποι επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα στις δύο πόλεις, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων.

Αυξημένες συγκεντρώσεις όζοντος και αιωρούμενων σωματιδίων παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου Αττικής, εξαιτίας των αυξημένων αριθμό αυτοκινήτων αλλά και της καθυστέρησης που υπάρχει στην απόσυρση των παλαιών.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο καθώς εντοπίζεται βενζόλιο στους ατμοσφαιρικούς ρύπους που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία αφού είναι καρκινογόνα ουσία.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας υπήρξε υπέρβαση ορίου τις απογευματινές ώρες στη περιοχή της Ελευσίνας 207 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ξεπερνώντας το όριο 180 μικρογραμμάρια.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν καταγραφεί 53 ημέρες υπερβάσεων στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ η ΕΕ έχει ως όριο τις 35 ημέρες.

Οι καταμετρήσεις γίνονται με βάση τα δελτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που εκδίδει καθημερινά το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτός σαββατοκύριακων και αργίων.

Η Αθήνα μαζί με τη Θεσσαλονίκη κατέχουν εξέχουσα θέση στις υπερβάσεις των αιρούμενων σωματιδίων.

Η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη είναι αποπνικτική, καθώς τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν αύξηση των αιρούμενων σωματιδίων PM10. Oι μετρήσεις δείχνουν ότι επιβαρύνουν κατά πολύ τη ποιότητα του αέρα στη πόλη και ξεπερνούν το όριο των 35 ημερών της ΕΕ.

Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στη συμπρωτεύουσα επιδεινώνεται καθώς παρατηρούνται και αυξημένες τιμές όζοντος.

Οι αυξημένες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων οφείλονται στα έργα του Μετρό και στην αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση στη πόλη.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ τα αιωρούμενα σωματίδια είναι η κύρια αιτία για το θάνατο πολλών πολιτών στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Σχόλια