Εξοικονόμηση ενέργειας: η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα…

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-saving-eu-must-act-nowΗ Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να μη πετύχει τον στόχο της για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 20% μέχρι το 2020, εκτός και αν λάβει δραστικότερα μέτρα, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έναρξη δημοσίων διαβουλεύσεων.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι με τις τρέχουσες ενέργειες η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους της για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2020, αναφέρει έκθεση της Επιτροπής.

Η έκθεση υπογραμμίζει τους αργούς ρυθμούς προόδου προς τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, την ελλιπή δημόσια ενημέρωση και τις πολιτικές κινήσεις που έχουν υποτιμήσει τις προοπτικές που υπάρχουν στην ανάπτυξη εργασιών όπως αυτές των οικοδόμων, των υδραυλικών και των ηλεκτρολόγων.

Τα 27 κράτη μέλη ελπίζουν να περικόψουν την ενεργειακή χρήση ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων, να περιοριστεί η εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη Ρωσία και οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 να μειωθούν κατά ένα πέμπτο σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας εκτιμάται ότι το 2020 μπορεί να φτάσει το 19% για τη βιομηχανία, το 20% για τις μεταφορές και το 30% για τα νοικοκυριά και του τομείς υπηρεσιών, πάντα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, όπως αναφέρεται  στην έκθεση.

Η Επιτροπή έδωσε έμφαση σε επερχόμενες προτάσεις σχετικά με τα πρότυπα της αποδοτικότητας των καυσίμων για τα φορτηγά και κανόνες για την εξασφάλιση διαφημίσεων που θα παρέχουν τις πληροφορίες σχετικές με τον αντίκτυπο της χρήσης του αυτοκινήτου στη κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση προτείνει να δοθούν οικονομικά κίνητρα και να γίνουν διαγωνισμοί για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των «Έξυπνων Πόλεων»,  στις οποίες προβλέπεται ότι  τα κτίρια μέσω της χρήσης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας θα τροφοδοτούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τα τραμ, τα τρένα και τα λεωφορεία.

Η ΕΕ εξετάζει αυτή την περίοδο τους κανόνες οικοδόμησης και πολλοί πολιτικοί πιέζουν προς την ανάπτυξη οικολογικών κτηρίων με μηδενικές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από το 2018.

Σχόλια