Τεράστια αύξηση στις πράσινες επενδύσεις ενέργειας

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

green-energy-investments-increaseΣύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, οι παγκόσμιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  σε σχέση με τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και τον λιθάνθρακα, έφτασαν τα 155 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2008.

Από το εν λόγω ποσό, ένα μέρος περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στη παραγωγή καθαρής ενέργειας σε αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, μια αύξηση 27% σε σύγκριση με το 2007.

Και 105 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν κατευθείαν στην ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμία.

Οι επενδύσεις που έγιναν το 2008 ήταν τετραπλάσιες από τις επενδύσεις του 2004, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ « Οι Παγκόσμιες Τάσεις στην Αειφόρο Ενεργειακή Ανάπτυξη», που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η αιολική ενέργεια προσελκύει τις υψηλότερες επενδύσεις με 51,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και η ηλιακή ενέργεια εμφάνισε τα περισσότερα κέρδη, 49% μέχρι 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα βιολογικά καύσιμα σημείωσαν μια πτώση 9% σε 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι νέες επενδύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2009 στη πράσινη ενέργεια, μειώθηκαν κατά 53% σε 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι της ίδιας περιόδου το 2008.

Χωρίς αμφιβολία η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει εμπόδια στις εν λόγω επενδύσεις, επηρεάζοντας την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, δήλωσε ο Achim Steiner, αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Μερικά σημάδια επέκτασης φάνηκαν μέσα στο 2009, αλλά ο εν λόγω τομέας θα μπορούσε να παρουσιάσει μείωση κάτω από τα επίπεδα των προηγούμενων δύο ετών, προειδοποίησαν οι συντάκτες της μελέτης.

Αξιόλογα πακέτα μέτρων δόθηκαν από τις κυβερνήσεις, για να μπορέσουν να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να δώσουν ώθηση στο τομέα της πράσινης ενέργειας, χρηματοδοτώντας πράσινα προγράμματα και έρευνες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εν τούτοις, το μεγαλύτερο αξιόλογο πακέτο μέτρων μπορεί να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής για τη Κλιματική Αλλαγή στη Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, σε περίπου 180 ημέρες, συμπλήρωσε ο Steiner.

Εκεί πρέπει οι κυβερνήσεις να σφραγίσουν μια συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή, που θα φέρει μεταρρυθμίσεις στις επενδύσεις της πράσινης ενέργειας και στις αγορές του λιθάνθρακα.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν επενδύσει στον εν λόγω τομέα πάνω από 67 δισεκατομμύρια δολάρια, η καθεμία ξεχωριστά. Αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα δήλωσε ο Michael Liebreich, πρόεδρος της Νέας Ενεργειακής Επιτροπής Χρηματοδότησης.

Υπάρχει ένα σημαντικό επιχείρημα για περαιτέρω μέτρα, όπως η υποστήριξη των κυβερνήσεων στις τράπεζες, για να αυξηθεί ο δανεισμός στο εν λόγω τομέα, υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές στις επενδύσεις καθαρής τεχνολογίας, συμπλήρωσε ο Liebreich.

Σχόλια