Οι πράσινες θέσεις εργασίας το μέλλον της Ευρώπης

0
30

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

green-jobs-future-europeΠάνω από 3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι πράσινες θέσεις εργασίας, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της WWF.

Πιο συγκεκριμένα, οι πράσινες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη υπολογίζονται τουλάχιστον σε 3,4 εκατομμύρια που σχετίζονται με το τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη των μεταφορών και της ενεργειακής απόδοσης.

Επιπλέον, τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να ανοίξουν στον τομέα στις ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως του λιγνίτη, των μεταλλείων, του τσιμέντου, του χάλυβα και του φυσικού αερίου.

Έχει προβλεφθεί ότι στο μέλλον ο τομέας απασχόλησης που σχετίζεται με την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσει να επεκτείνεται , σε σύγκριση με τον τομέα απασχόλησης στις ρυπογόνες βιομηχανίες που θα αρχίσει να μειώνεται.

Η μελέτη της WWF ξεκαθαρίζει ότι νικητές θα είναι εκείνοι που θα παρέχουν φιλικές για το κλίμα πολιτικές και τεχνολογίες, που θα έχουν θετική συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας δήλωσε ο Jason Anderson, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κλιματικής και Ενεργειακής Πολιτικής στη WWF.

Η «καθαρή» οικονομία είναι έτοιμη να απογειωθεί. Εάν οι πολιτικοί συνεχίσουν όμως στο μέλλον να υποστηρίζουν τις βιομηχανίες που συμβάλλουν στη αλλαγή του κλίματος, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει υψηλά κόστη για την οικονομία και το περιβάλλον.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι στην Ευρώπη περίπου 400,000 άτομα απασχολούνται σε δραστηριότητες ανανεώσιμης ενέργειας, περίπου 2,1 εκατομμύρια στις βιώσιμες μεταφορές και πάνω από 900,000 στον τομέα ενεργειακής αποδοτικότητας.

Οι εν λόγω εργασίες περιλαμβάνουν τη κατασκευή, τη συντήρηση και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ηλιακών πάνελ, τις εργασίες οικοδόμησης, που έχουν στόχο τη βελτίωση τις ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων. Άλλες σχετικές εργασίες εκτιμούνται περίπου σε 5 εκατομμύρια.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν μια σημαντική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα της αιολικής ενέργειας, τα φωτοβολταικά συστήματα, τη βιοενέργεια, τις δημόσιες μεταφορές και το τομέα των οικοδομήσεων.

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες είναι η Γερμανία, η Ισπανία και η Δανία στον τομέα της παραγωγής αιολικής ενέργειας, ενώ η Γερμανία και η Ισπανία θεωρούνται κορυφαίες και στον τομέα της παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Άλλες χώρες αναπτύσσονται σε παρόμοιες δραστηριότητες, με υψηλές δυνατότητες για βελτίωση.

Εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 18 με 19 Ιουνίου, η WWF ζητάει από την ΕΕ να πάρει σοβαρές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το Συμβούλιο πρέπει να δώσει έμφαση στη δέσμευση της Ευρώπης για τη μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, για τη παραμονή της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο Anderson.

Σχόλια