Οι παγετώνες της Αργεντινής αντιστέκονται στην κλιματική αλλαγή

0
52

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

argentines-glaciers-against-climate-changeΟι παγετώνες της Αργεντινής αντιστέκονται στην αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει τους λόγους.

Ο παγετώνας Perito Moreno, ένας από τους διασημότερους στον κόσμο που προσελκύει πολύ τουρισμό, αντιστέκεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί ο παγετώνας συνεχίζει και αυξάνεται, αν και όλοι οι παγετώνες δεν ανταποκρίνονται το ίδιο στη κλιματική αλλαγή.

Ο παγετώνας Perito Moreno είναι ένας τεράστιος όγκος από τιρκουάζ  πάγο χιλιάδων χρόνων και αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, όπως δηλώνουν οι επιστήμονες.

Βρίσκεται στα 70 μέτρα ύψος από την επιφάνεια μιας παγωμένης λίμνης που δημιουργήθηκε από τα χιόνια που λιώνουν στις βουνοκορφές των Άνδεων. Ο πάγος φτάνει μέχρι το βυθό της λίμνης.

Κάθε λίγα χρόνια ο παγετώνας επεκτείνεται αρκετά, σε σημείο να αγγίξει το έδαφος πέρα από τη Λίμνη της Αργεντινής, κόβοντας τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας στο μισό και διαμορφώνοντας ένα φράγμα πάγου καθώς πιέζει ενάντια στην όχθη της λίμνης.

Στο τέλος του παγετώνα αποκολλούνται κάθε λίγο ολόκληρα κομμάτια πάγου. Περίπου κάθε 5 χρόνια αποκολλούνται τεράστια κομμάτια, ολόκληρα τετράγωνα  και πέφτουν μέσα στη λίμνη κάνοντας τεράστιο θόρυβο σαν μια μεγάλη εκρηξη. πολλοί τουρίστες ταξιδεύουν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν από κοντά το εκπληκτικό φαινόμενο.

Το Perito Moreno βρίσκεται στη Παταγονία της Αργεντινής.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος παγετώνας θα επιβιώςσει για πολλά χρόνια ακόμα.

Σχόλια