Τα θαλάσσια κήτη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

0
44

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

cetaceans-could-extinctΤουλάχιστον το 21% του πληθυσμού των θαλάσσιων κητών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την κλιματική αλλαγή, αποκαλύπτει μελέτη.

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά το 88% των θαλάσσιων υδάτων όπου ζουν τα δελφίνια και οι φάλαινες.

Αν και μερικά θαλάσσια είδη μπορεί να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες αλλαγές, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ένα πέμπτο των θαλάσσιων κητών θα μπορούσε να εξαφανιστεί.

Τα κήτη που ζούν σε παγωμένα νερά καθώς και τα είδη που ζούν σε περιοχές με ρηχά ύδατα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστούν.

Εκτιμάται ότι λόγω της θέρμανσης των θαλάσσιων υδάτων, θα συρρικνωθεί ο πληθυσμός περισσοτέρων από τα μισά κήτη.

Πολλά κήτη που βρίσκονται στις πολικές θάλασσες όπως η φάλαινα μπελούνγκα ήδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, λόγω της μείωσης του θαλάσσιου πάγου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης στον ίδιο βαθμό θα επηρεαστούν και πολλά είδη που βρίσκονται σε θερμούς ωκεανούς.

Ο δρ. Colin McLeod, που συνέταξε τη μελέτη, δήλωσε ότι μερικά είδη που βρέθηκαν σε ύδατα με κανονική θερμοκρασία, απειλούνται όχι μόνο από την αύξηση της θερμοκρασίας τους αλλά και επειδή ζουν μόνο σε ρηχά ύδατα.

Τα εν λόγω είδη δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν σε μια πιθανή άνοδο θερμοκρασίας, μεταναστεύοντας σε περιοχές με πιο παγωμένα νερά, εάν τα θαλάσσια βάθη είναι πολύ μεγάλα.

Ένα παράδειγμά είναι το μικρότερο θαλάσσιο κήτος που υπάρχει, το Vaquita, που απειλείται με εξαφάνιση και βρίσκεται σήμερα στο κόλπο του Μεξικού. Επειδή ο εν λόγω κόλπος είναι τόσο κλειστός τα μικρά κήτη δεν θα έχουν καμία διέξοδο σε περίπτωση που τα νερά γίνουν θερμότερα.

Δεδομένου ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου μπορεί να αλλάξει γρηγορότερα την καταλληλότητα των βιοτόπων και των οικοσυστημάτων, θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα.

Για να επιζήσουν τα εν λόγω είδη θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα περιορίσουν τις καταστροφικές από τον άνθρωπο δραστηριότητες που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σχόλια