Αυξάνονται οι πράσινες θέσεις εργασίας

0
25

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

green-jobs-growing

H νέα βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη του μη κυβερνητικού αμερικάνικου οργανισμού Pew Charitable Trusts.

Οι εταιρείες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, οι περιβαλλοντικές εταιρείες εφαρμοσμένης μηχανικής και οι εταιρείες κατασκευής λαμπτήρων χαμηλής ενέργειας έχουν αυξήσει το εργατικό τους δυναμικό κατά 9,1% από το 1998 μέχρι το 2007, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη.

Την ίδια περίοδο η μέση αύξηση του εργατικό δυναμικού όλων των βιομηχανιών ήταν 3,7%.

Ολόκληρος ο τομέας ενέργειας έχει παρουσιάσει αύξηση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από γραφείο ευρέσεως εργασίας.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία η ζήτηση εργατικού δυναμικού σε ορυχεία εξαγωγής άνθρακα έφτασε το 16% στο διάστημα μεταξύ 20032009. Παράλληλα, στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασε 28%.

Η μελέτη του Pew Charitable Trusts δεν περιλαμβάνει στοιχεία από τους προηγούμενους 18 μήνες, μια ρευστή περίοδος για την βιομηχανία ενέργειας.

Μετά τη συλλογή των εν λόγω στοιχείων, η αμερικάνικη κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα επένδυε δισεκατομμύρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος κατέστησε αδύνατη την ανάληψη κεφαλαίων και οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει κατακόρυφα.

Οι εταιρείες εναλλακτικής ενέργειας έχουν πληγεί σκληρά από την οικονομική ύφεση, με μια σειρά πτωχεύσεων στη βιομηχανία της αιθανόλης και απολύσεων στη βιομηχανία παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Πολιτείες όπως το Τέξας, η Καλιφόρνια, η Φλώριντα και η Νέα Υόρκη συνεχίζουν να απασχολούν τα περισσότερα άτομα στη βιομηχανία. Εν τούτοις οι πολιτείες που δοκίμασαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης ήταν η Νεμπράσκα, το Αιντάχο, η νότια Ντακότα και του Γουαιομινγκ, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη.

Ο τομέας της καθαρής ενέργειας έχει αποδείξει ότι είναι βιώσιμος.

Στο Μίτσιγκαν που έχουν χάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι τη δουλειά τους στις κατασκευαστικές εταιρείες, ο τομέας της πράσινης ενέργειας παρουσίασε αύξηση στο εργατικό δυναμικό 10,7% από το 1998 μέχρι το 2007.

Συγκεκριμένα η μελέτη κατέγραψε 22,674 θέσεις εργασίας στη πράσινη ενέργεια στο Μίτσιγκαν το 2007.

Στις εταιρείες που κατασκευάζουν υβριδικά λεωφορεία, λογισμικά ελέγχου κυκλοφορίας, βιολογικά καύσιμα και στις εταιρείες παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, παρουσιάζεται τεράστια αύξηση στη ζήτηση εργατικού δυναμικού.

Σχόλια