Αποψίλωση δασών: αρνητικές επιπτώσεις για περιβάλλον και οικονομία

0
1899

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

deforastation-damages-environment-economy

Η κοπή των δέντρων του Αμαζονίου για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και την καλλιέργεια της σόγιας δεν πρόκειται να φέρει μακροπρόθεσμη οικονομική άνοδο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η αποψίλωση των δασών δεν πρόκειται να βοηθήσει ούτε τους ανθρώπους, ούτε τη φύση, δηλώνουν οι ερευνητές.

Αντίθετα προτείνουν ότι οι μηχανισμοί για την ανταμοιβή των ανθρώπων στις φτωχές χώρες για την επιτήρηση των τροπικών δασών θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κατάσταση που επικρατεί.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση είχε από καιρό ένα διπλό σχέδιο για τον Αμαζόνιο που περιλαμβάνει το 40% των παγκόσμιων τροπικών δασών.

Η υπηρεσία ανάπτυξης εδάφους Incra εγκατέστησε ανθρώπους στην εν λόγω περιοχή και τους παρείχε γη και καλύτερη ποιότητα ζωής, μια πολιτική που χρονολογείται από τη δεκαετία του ΄70. Τώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να μειώσει το ποσοστό της αποψίλωσης των δασών.

Πέρυσι το Υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτήρισε την Incra ως το χειρότερο έμπορο παράνομης ξυλείας της χώρας.

Μελέτη που έγινε από επιστήμονες υποστηρίζει ότι η επεκτατική πολιτική δεν παράγει πραγματικά οφέλη για τους ανθρώπους.

Η Ana Rodrigues και οι συνάδελφοι της που σύνταξαν τη μελέτη, αξιολόγησαν την ανάπτυξη των ανθρώπων σε 286 δήμους χρησιμοποιώντας το δείκτη ανάπτυξης του ΟΗΕ (HDI), που συνδυάζει τις συνθήκες διαβίωσης, τη βασική εκπαίδευση και την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.

Μερικοί δήμοι ήταν σε περιοχές με παρθένα δάση. Άλλοι είχαν χάσει ήδη όλα τους  τα δέντρα και μερικοί ήταν στο στάδιο της αποψίλωσης των δασών.

Οι περιοχές που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της αποψίλωσης των δασών, είχαν υψηλότερο δείκτη HDI, πάνω από τον μέσο όρο.

Αλλά μόλις πέρασε η περίοδος της αποψίλωσης, τα αποτελέσματα επέστρεψαν στις τιμές των περιοχών που δεν είχαν καταγραφεί ακόμα.

Γενικότερα υποτίθεται ότι η αντικατάσταση των δασικών εκτάσεων με βοσκότοπους και καλλιέργειες, είναι η καλύτερη προσέγγιση για τη πραγματοποίηση των φιλοδοξιών που υπάρχουν για την ανάπτυξη των περιοχών, δήλωσε η δρ. Rodrigues. Φέρουν βελτιώσεις στο εισόδημα, στη διάρκεια ζωής και στη βασική εκπαίδευση των κατοίκων, αλλά τέτοια «κέρδη» δεν είναι συνεχόμενα.

Στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο τέλος της χρονιάς για τη κλιματική αλλαγή για την επίτευξη μια παγκόσμιας συμφωνίας, θα συζητηθεί ένας μηχανισμός που θα ανταμείβει τις τοπικές κοινότητες για τη προστασία των δασών.

Με τον εν λόγω μηχανισμό θα αντιστραφεί η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί τώρα, αφού προστατεύοντας τα δάση είναι καλύτερα για τη ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Σχόλια