Κλιματική Αλλαγή: ολοκληρώθηκε η Σύνοδος στη Βόννη

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-talks-bonnΟλοκληρώθηκε ένας κύκλος συζητήσεων για τη κλιματική αλλαγή τη Παρασκευή 12 Ιουνίου στη Βόννη, από 183 κράτη που πήραν μέρος, καθώς σημειώθηκε μικρή πρόοδος, που οδηγεί στη δημιουργία μιας νέα συνθήκης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

O Yvo de Boer εκτελεστικός γραμματέας της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε ότι έγινε ένα μεγάλο επίτευγμα στην εν λόγω διάσκεψη, καθώς οι κυβερνήσεις ξεκαθάρισαν ότι θέλουν στη Κοπεγχάγη να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή.

Ακόμα όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές που πρέπει να καλυφθούν μέχρι τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, συμπλήρωσε o Yvo de Boer.

Οι εκπρόσωποι από τα 183 κράτη αναμένεται να επεξεργαστούν μια νέα συνθήκη για τη κλιματική αλλαγή, που θα παρουσιαστεί στις συζητήσεις στη Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, για την αντικατάσταση του Πρωτόκολλου του Κιότο που λήγει το 2012.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, για τη κλιματική αλλαγή που έγιναν από τη 1 Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι των κρατών παρούσιασαν διάφορα σχέδια από 50 σελίδες έως 200 σελίδες, που περιείχαν πολλές ανταγωνιστικές ιδέες.

Ο De Boer παραδέχθηκε ότι οι στόχοι των αναπτυγμένων χωρών για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που συζητήθηκαν στη Βόννη, απέχουν πολύ από το 25% στο 40% μέχρι το 2020, που συστήνουν οι επιστήμονες.

Δε γεννάται θέμα ότι οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να θέσουν πιο αυστηρά μέτρα, συμπλήρωσε ο De Boer.

Από τώρα και μέχρι τη Κοπεγχάγη, υπάρχουν ευκαιρίες για μια διεθνή συνεργασία όλων των κρατών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εκτός από τις βαθιές αλλαγές στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, οι αναπτυγμένες χώρες απέτυχαν να δεσμεύσουν την παροχή κονδυλίων και τεχνολογιών για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να προσαρμοστούν στη κλιματική αλλαγή.

Ο Li Gao εκπρόσωπος της Κίνας, εξέφρασε τα παράπονα του για την έλλειψη πολιτικής θέλησης των σημαντικών αναπτυγμένων χωρών, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή.

Οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος γίνει στον επόμενο κύκλο συζητήσεων, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη πολιτική που θα ακολουθήσουν οι αναπτυγμένες χώρες, τόνισε ο Li Gao.

Πριν τη Κοπεγχάγη θα γίνουν άλλες τρεις διασκέψεις.

Οι διαπραγματευτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην επερχόμενη σύνοδο των G8 και σε μια πιθανή σύνοδο του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή το Σεπτέμβριο, για να δοθεί περισσότερο πολιτική ώθηση για τις τελικές συζητήσεις που θα γίνουν το Δεκέμβιο για τη κλιματική αλλαγή.

Σχόλια