Η αιολική ενέργεια αντιμέτωπη με τη κλιματική αλλαγή

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

wind-energy-faces-climate-change

Η ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ ενδέχεται να μειωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει μελέτη που έγινε.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι μέσοι και οι μέγιστοι άνεμοι πιθανότατα μειώθηκαν κατά μήκος των δυτικών και ανατολικών πολιτειών από το 1973.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν ότι τα συμπεράσματα τους είναι προκαταρτικά και μερικά από τα στοιχεία τους είναι αμφιλεγόμενα.

Η μελέτη βασίστηκε στις μετρήσεις που έγιναν από τους αιολικούς πύργους κατά μήκος της δύσης αυξάνοντας τις πιθανότητες για ακόμα μια νέα παρενέργεια της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, τη μείωση της ταχύτητας των ανέμων.

Ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Eugene Takle, δήλωσε ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν περίοδοι που καταγράφηκε σημαντική μείωση της ταχύτητας των ανέμων για 12 συνεχόμενους μήνες. Υποψιαζόμαστε ότι είναι κάποια μεγάλης κλίμακας επιρροή που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα.

Οι περιοχές που βρίσκονται στη Δύση παρουσίασαν 10% μείωση της ταχύτητας των ανέμων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Μερικά μέρη όπως η Μινεσότα διάστημα πολλών ημερών όπου δεν υπάρχει καθόλου αέρας.

Ο Takle δήλωσε ότι η διαμόρφωση του κλίματος δείχνει μια περαιτέρω πτώση 10% στα επίπεδα του αέρα που θα μπορούσε να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 4 δεκαετιών.

Η αιχμηρότερη πτώση στις ταχύτητες των ανέμων καταγράφηκε στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων των: Οχάιο,  Ιντιάνα,  Κάνσας,  Μίτσιγκαν, Λουιζιάνα, δυτική Μοντάνα και  Βιρτζίνιας.

Σε άλλες περιοχές όπως το Τέξας, το κέντρο της αιολικής ενέργειας της Αμερικής, η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας δεν επηρεάστηκε, υποστηρίζει η μελέτη.

Ο Takle πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια απόκλιση στα στοιχεία λόγω των αλλαγών στα όργανα μέτρησης του αέρα και της αναδάσωσης η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει τις ταχύτητες του αέρα.

Ορισμένοι επιστήμονες εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τα εν λόγω ευρήματα.

Αν τα συμπεράσματα επιβεβαιωθούν, η μείωση της ταχύτητας των ανέμων θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στα σχέδια της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας παγκοσμίως.

Οι επενδύσεις που έγιναν στο συγκεκριμένο τομέα παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση πριν από την οικονομική κρίση, και έφτασαν περίπου τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Μια πτώση της ταχύτητας του αέρα κατά 10% , σημαίνει 27% μείωση στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, συμπλήρωσε ο Takle.

Σχόλια