Οι τυφώνες μπορεί να προκαλέσουν αργούς σεισμούς

0
21

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

typhoons-trigger-slow-earthquakes

Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν ανεπαίσθητους αργούς σεισμούς δηλώνουν οι ερευνητές.

Έκθεση επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature έδειξε ότι στη ενεργή σεισμογενή ζώνη της Ταιβάν, οι τυφώνες εκτονώνουν τη συσσωρευμένη ενέργεια, αποτρέποντας μεγάλους καταστρεπτικούς σεισμούς.

Η απελευθέρωση της ενέργειας από τους τυφώνες προκαλεί ένα σεισμό που με τη σειρά του απελευθερώνει τη δική του ενέργεια και διαρκεί αρκετές ώρες και όχι μερικά καταστρεπτικά δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι το εν λόγω φαινόμενο εξηγεί γιατί υπάρχουν σχετικά λίγοι σεισμοί στην περιοχή.

Χωρίς τους αργούς σεισμούς θα συνεχιζόταν η συσσώρευση της ενέργειας στα ρήγματα στην εν λόγω περιοχή, και ως εκ τούτου κάποια στιγμή θα γινόταν ένας καταστροφικός σεισμός με τη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών.

Ο Alan Linde από το Ινστιτούτο Επιστημών Carnegie των ΗΠΑ και οι συνάδελφοι του ήλεγξαν τη μετακίνηση δυο τεκτονικών πλακών. Την πλάκα της Ευρασίας και την πλάκα της Θάλασσας των Φιλιππίνων που συναντώνται στη περιοχή της ανατολικής Ταιβάν, χρησιμοποιώντας σεισμογράφους που εγκατέστησαν βαθιά κάτω στο έδαφος.

Τα όργανα ανίχνευσαν 20 αργούς σεισμούς, των οποίων η διάρκεια ξεπερνούσε τις 24 ώρες. Οι 11 σεισμοί συνέπεσαν ακριβώς με τους τυφώνες.

Είναι σπάνιο όταν βλέπεις κάτι τόσο καθοριστικό, ιδιαίτερα όταν είναι κάτι καινούργιο, δήλωσε ο δρ. Linde.

Τα ευρήματα τους θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο υπάρχουν σχετικά λίγοι μεγάλοι σεισμοί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι συγκρουόμενες πλάκες μετακινούνται με γρήγορους ρυθμούς σε ένα ποσοστό 4mm τον χρόνο. Ο δρ. Linde δήλωσε ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κανέναν μεγάλο σεισμό και σχετικά λίγους μεγάλους σεισμούς.

Συγκρίνοντας αντίστοιχα τη σεισμογενή ζώνη Nankai Trough στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχει ένα ποσοστό σύγκλισης των πλακών περίπου 4mm το χρόνο, και προκαλεί σεισμούς 8 ρίχτερ κάθε 100 έως 150 χρόνια.

Η δραστηριότητα στη νότια Ταιβάν προέρχεται από τη σύγκλιση των ίδιων πλακών καθώς  η πλάκα της Θάλασσας των Φιλιππίνων πιέζει τη πλάκα της Ευρασίας.

Οι συχνοί αργοί σεισμοί στο σύνολό τους είναι ανεπαίσθητοι στο έδαφος και μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα των μεγαλύτερων και πιο καταστρεπτικών σεισμών.

Σχόλια