Η ΕΕ παίρνει μέτρα για τη ρύπανση της Βαλτικής

0
20

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eu-measures-baltic-sea-pollution

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στη Σουηδία για τον καθαρισμό της Βαλτικής θάλασσας από τη ρύπανση καθώς και την προστασία της από τον κίνδυνο συγκρούσεων πετρελαιοφόρων.

Η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Βαλτικής θάλασσας θα είναι προτεραιότητα για τη Σουηδία που θα πάρει τη προεδρία τον Ιούλιο.

Η εκτεταμένη μορφή ρύπανσης της Βαλτικής προέρχεται από τα λιπάσματα και από τα απόβλητα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η στρατηγική της ΕΕ εστιάζει τη προσοχή της στον απογαλακτισμό των ανατολικών βαλτικών κρατών από τη βαριά τους εξάρτηση από το ρώσικο αέριο, που θα επιδεινωθεί όταν η Λιθουανία κλείσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις μέσα στο 2009.

Ένα βασικό πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2016, περιλαμβάνει ένα μακρύ καλώδιο 350 χιλιομέτρων για τη μεταφορά ενέργειας από τη Σουηδία μέχρι τη Λιθουανία .

Ένα άλλο καλώδιο μεταφοράς ενέργειας θα κατασκευαστεί μεταξύ της Φινλανδίας και της Εσθονίας και θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2013.

Το ηλεκτρικό δίκτυο θα ενισχυθεί επίσης στη Σουηδία, στη Λιθουανία και στη Λετονία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι νέες ενεργειακές συνδέσεις θα υποστηρίζονται από μια κοινή αγορά ενέργειας στη Βαλτική που θα οργανωθεί μέχρι το 2013.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βαλτική είναι τεράστια.

Το οικοσύστημα της Βαλτικής πάσχει από τον ευτροφισμό που προκαλείται από την υπερβολική συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών αλλά και από την αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών του πετρελαίου και των χημικών ουσιών και γενικότερα από την αύξηση της κυκλοφορίας των πλοίων.

Οι ποταμοί που εκβάλλονται στη θάλασσα μεταφέρουν χημικούς ρύπους από τη γεωργία, οι οποίοι προκαλούν την αύξηση των αλγών που με τη σειρά τους καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή.

Η Σουηδία υπολόγισε τα οφέλη από την αντιμετώπιση της θρεπτικής ρύπανσης, όπως τα φωσφορικά άλατα και τα νιτρικά άλατα και θα μπορούσαν να φθάσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, λόγω της βελτίωσης της αλιείας και του τουρισμού.

Ωστόσο η στρατηγική δεν συμπεριλαμβάνει τη προγραμματισμένη κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στη Γερμανία κατά μήκος του βαλτικού βυθού, ένα πρόγραμμα που καταψηφίζεται από πολλούς στη Πολωνία και στη Λιθουανία.

Οι προηγούμενες προτάσεις των ακτοφυλακών για την προστασία της Βαλτικής απέτυχαν, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι ακτοφυλακές τώρα θα στοχεύσουν σε πιο σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων μεταξύ των πετρελαιοφόρων και των δεκάδων φεριμπότ.

Σχόλια