Συνεργασία Κίνας – Αφρικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας

0
101

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

china-africa-cooperation-against-poverty

Η εμπειρία της Κίνας στην καταπολέμηση της φτώχειας ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο συνεργασίας με την Αφρικανική Ήπειρο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του εμπορίου, αντιπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς και Αφρικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν πρόσφατα στην Κίνα για να συζητήσουν τις εμπειρίες της χώρας στη μείωση της φτώχειας.

Ο Huang Chengwei, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μείωσης Φτώχειας στη Κίνα (IPRCC), εξέφρασε τη προθυμία της χώρας στο συνέδριο να συμβάλλει με την εμπειρία της στη μείωση της φτώχειας στην Αφρική.

Το συνέδριο οργανώθηκε από το IPRCC και το Βρετανικό Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Μελετών.

Η αφρικάνικη παραγωγή πετρελαίου και η μεταλλεία έχει μειωθεί κατά 50% από πέρυσι και οι τιμές των σημαντικών αφρικανικών εξαγωγών όπως το κακάο, το βαμβάκι και η ξυλεία έχουν κατρακυλήσει μεταξύ 25% και 30%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι οι ξένες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες θα φτάσουν τα 165 εκατομμύρια δολάρια το 2009, ποσοστό απογοητευτικό σε σύγκριση με το 2007 που ήταν 929 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά από τη μείωση της φτώχειας σε ένα πληθυσμό 17 εκατομμυρίων μέσα σε 7 χρόνια από το 2000, η Κίνα προάχθηκε ως ενεργή συμμέτοχος σε όλους τους τομείς για να βοηθήσει την Αφρική να μειώσει τα ποσοστά φτώχειας.

Το 1980 η Κίνα άλλαξε την πολιτική της για τη μείωση των ποσοστών της φτώχειας και εστιάσε στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των φτωχότερων ανθρώπων για να μπορούν να βρουν πιο εύκολα δουλειά.

Η Κίνα επεκτείνει τη βοήθεια και τις επενδύσεις της μέσω της αυξανόμενης απασχόλησης των Αφρικανών, βελτιώνοντας το εισόδημα τους και τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση το εμπόριο μεταξύ Κίνας – Αφρικής παραμένει σταθερό καθώς τα στοιχεία από το κινέζικο Υπουργείο Εμπορίου δείχνουν ότι το 2008 τα έσοδα από το εμπόριο ανήλθαν στα 108 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τράπεζα Εισαγωγών και Εξαγωγών της Κίνας εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον Wu Qijin, ο οποίος επισήμανε ότι η τράπεζα κατάρτισε τέσσερα κύρια σημεία στη συνεργασία της με την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωση της υποδομής στην εν λόγω χώρα για καλύτερη παροχή αγαθών, εκπαίδευσης και υγειονομικών υπηρεσιών. Ακόμα ευελπιστεί να πετύχει την ανάπτυξη της γεωργίας για την ασφάλεια των τροφίμων και να προωθήσει τους Αφρικανικούς πόρους.

Η εν λόγω τράπεζα έχει συμβάλει ενεργά στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της γεωργίας, της εκπαίδευσης, των δημοσίων μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών στην Ανγκόλα. Επίσης έχει αναπτύξει έργα και στο Σουδάν.

Σχόλια