Τα μεγάλα θηλαστικά ίσως επηρεαστούν από τη κλιματική αλλαγή

0
48

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

big-mammals-vulnerable-climate-changeΟι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα μεγάλα θηλαστικά επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα λάμα, τα ελάφια, οι τάπιροι καθώς και άλλα μεγάλα θηλαστικά άλλαξαν τη διατροφή τους όταν υποχώρησαν οι παγετώνες από τη Βόρεια Αμερική, περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια πριν.

Οι επιστήμονες από καιρό έχουν υποθέσει ότι τα ζώα δεν θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις συνήθειες τους κατά τη διάρκεια των περιόδων των κλιματικών αλλαγών, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στις εν λόγω αλλαγές.

Η Larissa DeSantis παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο της Φλώριντα δήλωσε ότι τα εν λόγω θηλαστικά άλλαξαν δραματικά τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η  DeSantis και οι συνάδελφοι της μελέτησαν τις οδοντοστοιχίες των θηλαστικών από δύο περιοχές του κόλπου της Φλώριντας.  Η μια περιοχή χρονολογείται 1,9 εκατομμύρια χρόνια πριν στη περίοδο των παγετώνων όταν η Βόρεια Αμερική ήταν παγωμένη. Η άλλη περιοχή χρονολογείται 1,3 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην μεσοπαγετωνική περίοδο που ήταν πολύ θερμότερη και ξηρότερη.

Και στις δυο περιοχές βρέθηκαν πολλά απολιθώματα από μεγάλα θηλαστικά όπως ελέφαντες, άλογα και άλλα προϊστορικά ζώα.

Οι ερευνητές τρύπησαν τα δόντια των ζώων, ανέλυσαν τη σκόνη των σμάλτων και με διάφορες διαδικασίες κατάφεραν να προσδιορίσουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Όπως διαπίστωσαν, το γρασίδι που έτρωγαν περιείχε διαφορετική μορφή άνθρακα και οξυγόνου σε σχέση με τα φύλλα και τους θάμνους.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ερευνητών, την περίοδο των παγετώνων τα περισσότερα θηλαστικά τρέφονταν με φύλλα και θάμνους.

Όταν αυξήθηκε η θερμοκρασία τα περισσότερα θηλαστικά προσέθεσαν στη διατροφή τους και το γρασίδι. Τα λάμα για παράδειγμα έκαναν δραματικές αλλαγές στη διατροφή τους.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι πολλοί θα περίμεναν να υπήρχαν διαφορετικές ομάδες ζώων στο κάθε περιβάλλον αλλά τελικά όλα ανταποκρίθηκαν με τον ίδιο τρόποαναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες.

Τα μεγάλο μήνυμα για τα περισσότερα είδη είναι ότι ενδέχεται να είναι περισσότερα ευάλωτα από ότι πιστεύουν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής. Με τη προσθήκη νέων συστατικών στη διατροφή τους, τα ζώαέδειξαν να ξεπερνούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Mark Clementz επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Wyoming.

Θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στο μελλοντικό τρόπο αντίδρασης τους στη κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Clementz.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει κάθε ζώο στις μελλοντικές αλλαγές του κλίματος. Η άνοδος των θερμοκρασιών γίνεται γρηγορότερα από ότι στο παρελθόν και θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες ομάδες ζώων, όπως τα πουλιά, τα ερπετά, τα μικρά θηλαστικά.

Η έρευνα έδειξε ότι τα λάμα, οι τάπιροι, τα ελάφια καθώς και άλλα μεγάλα θηλαστικά άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες όταν υποχώρησαν οι παγετώνες στη Βόρεια Αμερική, πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια πριν.

Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα ότι τέτοια μεγάλα θηλαστικά θα μπορούν να είναι ελαστικά απέναντι στη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Σχόλια