Η Βενετία της Ανατολής βουλιάζει από ρύπανση

0
3
bangkok-canals-choke-pollution

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τα κανάλια της Μπανκόγκ έχουν μετατραπεί σε μεγάλη εστία ρύπανσης, το χρώμα των υδάτων έχει γίνει γκρι και αναδύονται αποκρουστικές μυρωδιές λόγω των απορριμμάτων.

Η πάλαι γνωστή Βενετία της Ανατολής με τα μεγάλα κανάλια της, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τη ρύπανση των υδάτων.

Τα κανάλια κατασκευάστηκαν αιώνες πριν και χρησιμεύουν ως μέσο μεταφοράς των εμπορευμάτων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Τα κανάλια έγιναν σημαντικές πηγές οικονομικών πόρων καθώς πολλοί άνθρωποι μετανάστευσαν στις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος τους, δημιουργώντας τοπικές κοινότητες που στηρίζονταν στη βιωσιμότητα των καναλιών.

Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν το νερό από τα κανάλια για υδροδότηση, για πλύσιμο, για να κάνουν μπάνιο αλλά και για να μετακινούνται.

Οι εν λόγω κοινότητες υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Οι καλύβες τους είναι φτιαγμένες από ξύλα και οι κάτοικοι περνούν πολλές ώρες της ημέρας στα κανάλια ψαρεύοντας.

Τα παιδιά παίζουν και κολυμπούν στα νερά των καναλιών.

Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα κανάλια της Μπανκγόγκ είναι απογοητευτική, καθώς βιομηχανικά και αστικά απόβλητα επιπλέουν, καταστρέφοντας το οικοσύστημα των καναλιών.

Η όμορφη Βενετία της Ανατολής βουλιάζει από τη ρύπανση…

Υπάρχει όμως ακόμα χρόνος για να σωθεί καθώς θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για τη προστασία των υδάτων από τα απορρίμματα.

Κατά καιρούς έχουν γίνει εκστρατείες για τη σωτηρία των καναλιών, έχουν παρουσιαστεί προγράμματα για το καθαρισμό τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί τίποτα.

Οι κάτοικοι που ζουν κατά μήκος τους αξίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής και καθαρότερα νερά.

Σχόλια