Άνοδος των επιπέδων του μεθανίου στην Αρκτική

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

methane-rises-arcticΆνοδος των επιπέδων του μεθανίου, ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου, διαπιστώθηκε στην Αρκτική, μετά από μια δεκαετία σταθερότητας, ενισχύοντας τις ανησυχίες των επιστημόνων για γρήγορη τήξη των πάγων.

Τα επίπεδα του μεθανίου στην ατμόσφαιρα ανέβηκαν 0,6% το 2008, σύμφωνα με στοιχεία από το σταθμό Zeppelin που βρίσκεται σε ένα μακρινό νησί στη Νορβηγική Αρκτική, μετά από αντίστοιχη άνοδο το 2007.

Η άνοδος του 2007 ξεπέρασε το παγκόσμιο ρεκόρ ανόδου του μεθανίου κατά 0,34%, αλλάζοντας τα δεδομένα μετά από μια δεκαετία σταθερότητας.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι εκπομπές από το λιώσιμο των πάγων και από τους υγρότοπους στη βόρεια περιοχή, δηλώνει η Catherine Lund Myhre, επιστήμονας από το Νορβηγικό Ινστιτούτο για την Έρευνα της Ατμόσφαιρας.

Το λιώσιμο των πάγων όπως στη Σιβηρία και στο Καναδά, μπορεί να απελευθερώσει παγιδευμένες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου και στη συνέχεια να επιταχύνει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Ένα 18% οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και μπορεί να προκαλέσει περισσότερους καύσωνες, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των επιπέδων των θαλασσών.

Το μεθάνιο εκπέμπεται από φυσικές πηγές, όπως η αποσύνθεση των φυτών στα έλη ή από τους τερμίτες, και από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η χρήση των καυσίμων Επιπλέον εκπέμπεται από τους ορυζώνες ρυζιού και από ορισμένα  ζώα όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα.

Ο Paul Fraser, επικεφαλής επιστήμονας της Αυστραλιανής Επιστημονικής Κοινοπολιτείας και Ερευνητικής Οργάνωσης, δήλωσε ότι οι υγρότοποι στους τροπικούς κύκλους και στο βορρά ενδεχομένως είναι μια πιθανή πηγή πρόσθετου μεθανίου μετά από μια ξηρότερη περίοδο.

Μελέτες έδειξαν ότι το 2007 και το 2008 ήταν τα υγρότερα έτη στους τροπικούς κύκλους για 25 έτη και ίσως απελευθερώθηκαν πρόσθετες εκπομπές μεθανίου. Η υψηλή θερμοκρασία το καλοκαίρι του 2007 στις βόρειες περιοχές οδήγησαν στη απελευθέρωση μεθανίου από τους υγροτόπους, δήλωσε ο Paul Fraser.

Ο ίδιος απέκλεισε τους παράγοντες της τήξης των πάγων ή το λιώσιμο των χιονιών καθώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ζημιογόνοι σε τόσο σύντομα χρονικά διαστήματα.

Η Μarit Viktoria Pettersen, επιστήμονας του Νορβηγικών Αρχών για τον Έλεγχο Ρύπανσης, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς από πού προέρχεται το μεθάνιο.

Άλλος πιθανός λόγος για τις υψηλές καταγραφές των επιπέδων του μεθανίου στην Αρκτική θα μπορούσε να είναι η μετατόπιση των τοπικών ανέμων. Οι νέες αρκτικές βιομηχανικές πηγές  συμπεριλαμβανομένου του ρώσικου λιθάνθρακα και τις δραστηριότητες του φυσικού αερίου.

Σχόλια