Οι εκπομπές καυσαερίων των μέσων μαζικής μεταφοράς

0
146

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

emissions-transportation-means

Οι πολιτικοί θα πρέπει να εξετάσουν περισσότερο το θέμα των εκπομπών των καυσαερίων και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί ξεχωριστά κάθε τομέας μεταφορών, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Πολλές αναλύσεις αγνοούν τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια κατασκευής ή συντήρησης των μέσων μεταφοράς.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας δηλώνουν ότι για να λυθεί το πρόβλημα των εκπομπών καυσαερίων από τα μέσα μεταφοράς, οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν πρέπει να στηρίζονται σε μερικά στοιχεία.

Τα τρένα είναι το πιο πράσινο μέσο μεταφοράς, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, εξετάζοντας τα χιλιόμετρα των επιβατών που μετακινήθηκαν, εκτός ωρών αιχμής των αστικών λεωφορείων, ότι  ήταν πιο έντονες οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις αεροπορικές αερογραμμές.

Η κυβερνητική πολιτική ιστορικά έχει στηριχθεί στην ενέργεια και στην ανάλυση των εκπομπών των ρύπων των αυτοκινήτων, των λεωφορείων, των τρένων και των αεροσκαφών όσον αφορά τις εξατμίσεις τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Επισκιάζεται όμως ο τομέας παραγωγής και συντήρησης των μέσων μεταφοράς και οι απαιτήσεις παραγωγής καυσίμων για να υποστηριχθούν οι εν λόγω αναλύσεις.

Η ομάδα των ερευνητών επέλεξε μια σειρά μεταφορών που περιλαμβάνει ένα αυτοκίνητο τύπου σεντάν, ένα αστικό λεωφορείο και ένα μεσαίου μεγέθους αεροσκάφος.

Έπειτα οι ερευνητές προσδιόρισαν τους τρόπους που χρησιμοποιούνταν η ενέργεια και τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονταν..

Αξιολόγησαν επίσης την κατανάλωση καυσίμων κατά τη διάρκεια αύξησης της ταχύτητας μιας μηχανής, την οδική κατασκευή , το φωτισμό των δρόμων και τη συντήρηση τους.

Οι περισσότερες εκπομπές προέρχονταν από το αστικό λεωφορείο, εκτός ωρών αιχμής, που κινείται με βενζίνη.

Θα πρέπει να ερευνηθούν τρόποι για να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των μέσων μαζικών μεταφορών, δήλωσε η ομάδα των επιστημόνων.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι τα αεροσκάφη παρήγαγαν τις χαμηλότερες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα με βάση τα χιλιόμετρα των επιβατών που διανύουν σε καθημερινή βάση.

Ο Δρ Chester από την ομάδα ερευνητών, πρότεινε ότι οι τοπικές αρχές και οι πολιτικοί θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερη προσπάθεια στα αυξανόμενα επίπεδα των εκπομπών καυσαερίων όχι μόνο των δημόσιων συγκοινωνιών αλλά σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σχόλια