Οι νυχτερίδες τα μόνα θηλαστικά που πετούν

0
84

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

bats-recognise-others-voicesΚαθώς οι νυχτερίδες πετούν μέσα στη νύχτα ορμώντας για να πιάσουν έντομα, αφουγκράζονται συγχρόνως και τις φωνές των συντροφικών κυνηγών τους.

Μελέτη αποκάλυψε πως τα εν λόγω φτερωτά θηλαστικά αναγνωρίζουν τις φωνές των άλλων νυχτερίδων.

Οι νυχτερίδες διαθέτουν υπερηχητικό ραντάρ, γεγονός που τις διευκολύνει να επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς εκπέμπουν ηχητικά μηνύματα που τις βοηθούν να προσανατολιστούν.

Διαθέτουν οξύτατη ακοή και είναι τα μόνα θηλαστικά που πετούν.

Μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε τη δυνατότητα που έχουν τα εν λόγω θηλαστικά για να αναγνωρίζουν τις φωνές των άλλων νυχτερίδων βάζοντας να ακούσουν καταγεγραμμένους ήχους.

Κάθε νυχτερίδα δεχόταν ηχητικά μηνύματα από άλλες δυο, τις οποίες έπρεπε να ξεχωρίσει.

Η ομάδα εκπαίδευσε μια νυχτερίδα Α πάνω σε μια πλατφόρμα και από τη μια πλευρά έπαιζε τους ήχους από μια νυχτερίδα Β και από την άλλη πλευρά από μια νυχτερίδα Γ. Η νυχτερίδα Α θα έπρεπε να συρθεί από εκεί που ερχόταν ο σωστός ήχος.

Μόνο ο ήχος της μιας νυχτερίδας ήταν ο σωστός.

Έτσι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η νυχτερίδα Α έκανε τη σωστή επιλογή και κατευθύνθηκε προς τον ήχο που προερχόταν από τη νυχτερίδα Β και ανταμείφτηκε με ένα καλό γεύμα.

Επαναλήφθηκαν και άλλες δοκιμές και οι ομάδα των επιστημόνων κατέγραψε 80% επιτυχίας στο εν λόγω πείραμα με τη νυχτερίδα για την ανεύρεση των σωστών ηχητικών μηνυμάτων.

Έτσι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω θηλαστικά είναι σε θέση να αναγνωρίζονται μεταξύ τους μέσω των ηχητικών μηνυμάτων.

Ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως  μπορούν και διακρίνουν η μια την άλλη, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους που μπορούν να ξεχωρίσουν τις διαφορετικές φωνές μεταξύ τους.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, η ομάδα του Δρ Yovel’s σχεδίασε ένα μοντέλο υπολογιστή για να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο οι νυχτερίδες συγκρίνουν τους διαφορετικούς ήχους.

Το μοντέλο του υπολογιστή κατέγραψε όλα τα ηχητικά μηνύματα από τη νυχτερίδα Α και από τη νυχτερίδα Β και προσπάθησε να αναλύσει τις διαφορές και να ταιριάξει με τα παραπάνω αποτελέσματα.

Οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι κάθε νυχτερίδα εκπέμπει σε διαφορετική συχνότητα τα ηχητικά μηνύματα, πιθανότατα ως αποτέλεσμα των διαφορετικών φωνητικών χορδών του κάθε θηλαστικού.

Το εν λόγω συμπέρασμα εξηγεί το γεγονός ότι οι νυχτερίδες διανύουν αποστάσεις μέσα στη νύχτα χωρίς να χάνονται, μπορούν να βρίσκουν τα δρόμο της επιστροφής τους, να εντοπίζουν τις άλλες νυχτερίδες ξεχωρίζοντας τους άλλους ήχους που έρχονται από διαφορετικά είδη πτηνών.

Σχόλια