Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Δημόπουλος στη Συνάντηση Κορυφής των C40

0
43

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

alderman-environment-george-dimopoulos-conference-c40Ο Δήμος Αθηναίων συμμετείχε στην 3η Συνάντηση Κορυφής του C40 (Δίκτυο των 40 μεγάλων Πόλεων του πλανήτη που ηγούνται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής), που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ της Ν. Κορέας από 18 έως 20 Μαΐου.

Εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Γιώργο Δημόπουλο, τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Αρσένη και τον Παναγιώτη Αρκουμανέα Διευθύνοντα  Σύμβουλο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Της Αθήνας.

Παρουσιάστηκε το σύνολο των δράσεων του Δήμου Αθηναίων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των αέριων εκπομπών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν οι δράσεις της Αθήνας που αφορούν:

-Στην επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης συσκευασιών, ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών, χαρτιού, λιπαντικών ελαίων και οχημάτων.

-Στην ενημέρωση & ενεργή συμμετοχή μαθητών και φοιτητών.

– Στην προώθηση της οικολογικής οδήγησης

-Στη σταδιακή αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από επαναχρησιμοποιούμενη και από σακούλες κατασκευασμένες με υλικά φιλικότερα προς το περιβάλλον

-Στις παρεμβάσεις στα δημοτικά κτήρια για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 91/2002 και στη δημιουργία πράσινων ταρατσών

– Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία

-Στη σωστή διαχείριση των κοινών  απορριμμάτων  τα οποία αντί να οδηγούνται στο ΧΥΤΑ κατά 80% ανακυκλώνονται για την δημιουργία φυτοχώματος

-Στη Χάρτα Πρασίνου της Αθήνας δημιουργήθηκαν 22.500 τμ, νέων χώρων πρασίνου με παράλληλη κατασκευή και ανάπλαση 27 νέων πλατειών

Ο Πρόεδρος της ομάδας του C40 και Δήμαρχος του Τορόντο συνεχάρη το Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και   την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, για τη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος.

Παράλληλα ο Ιδρυτής του C40 και τ. Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι  «Οι πόλεις έχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κλιματολογικές αλλαγές και με αυτόν  τον τρόπο, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αναθερμάνουν την οικονομία, και να εκπληρώσουν την υποχρέωση που έχουμε όλοι απέναντι στις μελλοντικές γενιές να προστατέψουμε τον κόσμο που θα κληρονομήσουν από εμάς.»

Συμπερασματικά, η αλληλοδιάχυση της τεχνογνωσίας, η εφαρμογή και η αξιοποίηση των πράσινων τεχνολογιών,  η αμέριστη υποστήριξη των κυβερνητικών παραγόντων κάθε χώρας και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών οδηγούν όχι μόνο στην  εφαρμογή μέτρων που αφορούν την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά επιπρόσθετα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας.

Σχόλια