Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών

0
21

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

world-ocean-day

O ΟΗΕ γιόρτασε επισήμως τη Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών στις 8 Ιουνίου με μια σειρά εκδηλώσεων και το κτίριο του Empire State φώτιζε σε μπλε χρώμα, ως σύμβολο του χρώματος των ωκεανών.

Ενώ η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών γιορτάζεται από πολλές χώρες από το 1992 που έγινε η Σύνοδος του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο ΟΗΕ αποφάσισε πέρυσι να την αναγνωρίσει ως επίσημη γιορτή.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν τους παγκόσμιους ωκεανούς και τις θάλασσες δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon, σε μήνυμα του στις 8 Ιουνίου με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας, η άνοδος των επιπέδων της στάθμης των θαλασσών και η οξίνιση των ωκεανών που προκαλούνται από τη κλιματική αλλαγή, αποτελούν μεγάλη απειλή για τη θαλάσσια ζωή, τις παράκτιες περιοχές, τις κοινότητες των νησιών και την οικονομία, συμπλήρωσε ο Ban Ki-moon.

Η εν λόγω γιορτή δίνει την ευκαιρία ,να βελτιωθεί η πληροφόρηση του κόσμου για τους παράγοντες που απειλούν τους ωκεανούς, που καλύπτουν τα δύο τρίτα της γήινης επιφάνειας.

Οι ωκεανοί παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου, απορροφούν τις εκπομπές του CO2, ρυθμίζουν το κλίμα, παρέχουν τροφή και θρεπτικές ουσίες καθώς και άλλους θαλάσσιους πόρους που είναι σοβαροί οικονομικοί παράγοντες.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών είναι φέτος «Οι ωκεανοί μας είναι ευθύνη μας» υπογραμμίζοντας το « μεμονωμένο και συλλογικό καθήκον μας να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και να διαχειριστούμε προσεκτικά τους πόρους του», δήλωσε ο Ban Ki-moon.

Στο μήνυμα του, υπογράμμισε ότι οι ωκεανοί επηρεάζονται από την εγκληματική δραστηριότητα, δεδομένου ότι η πειρατεία και η ένοπλη ληστεία ενάντια στα πλοία, απειλούν τις ζωές των ναυτικών και την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας, που μεταφέρει το 90% των αγαθών, παγκοσμίως.

Το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών και η σωματεμπορία είναι ενδεικτικά παραδείγματα για το πώς οι εγκληματικές δραστηριότητες απειλούν τις ζωές και την ασφάλεια των ωκεανών, συμπλήρωσε.

Ο Ban Ki-moon δήλωσε ότι η Συνθήκη του Montego Bay του 1982 παρείχε ένα νομικό πλαίσιο για διεθνή συνεργασία, πιέζοντας τα κράτη μέλη να την εφαρμόσουν και να τηρήσουν αυστηρά τους κανόνες της.

Παρά τις διάφορες διεθνείς προσπάθειες για να μειωθεί η θαλάσσια ρύπανση, οι ανησυχητικές ποσότητες των απορριμμάτων στη θάλασσα διακινδυνεύουν την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων, παγιδεύουν την άγρια ζωή, καταστρέφουν το ναυτικό εξοπλισμό και παραμορφώνουν τις παράκτιες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο διευθυντής του προγράμματος για το περιβάλλον του ΟΗΕ, Achim Steiner, απαίτησε τη παγκόσμια απαγόρευση των λεπτών πλαστικών τσαντών που βλάπτουν τις ακτές και τους ωκεανούς.

Μερικά από τα απορρίμματα, όπως οι λεπτές πλαστικές σακούλες μια χρήσεως καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή και θα πρέπει να απαγορευθούν ή να καταργηθούν σταδιακά παγκοσμίως, υποστήριξε ο Steiner.

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ο κυρίαρχος τύπος των θαλάσσιων απορριμμάτων σε ολόκληρο τα κόσμο και αποτελούν το 80% των απορριμμάτων που έχουν συλλεχθεί.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών ειδών υπολογίζεται σε 225 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο.

Μια πενταετής έρευνα που έγινε στην περιοχή της Βόρειας Θάλλασσας βρήκε ότι το 95% των θαλασσοπουλιών περιείχαν στο στομάχι τους πλαστικό, καθώς μπερδεύονται συχνά και τα θεωρούν ως τροφή τα κομμάτια των πλαστικών που επιπλέουν στη θάλασσα, αναφέρει η έκθεση.

Ακόμα στην έκθεση αναφέρεται ότι στη Μεσόγειο Θάλασσα το 40% των απορριμμάτων είναι πακέτα από τσιγάρα, φίλτρα και υπολείμματα πούρων, ενώ στο Εκουαδόρ οι σχετικές δραστηριότητες με το καπνό τα απορρίμματα που ρίχνονται στη θάλασσα υπολογίζονται τα μισά από τα συνολικά απορρίμματα των παράκτιων περιοχών το 2005.

Σχόλια