Η πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια στο κόσμο

0
363

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

floating-wind-turbine

Η πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια στον κόσμο ρυμουλκήθηκε έξω στη θάλασσα.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας Statoil που ανέλαβε το εν λόγω πρόγραμμα, Alexandra Beck Gjorv, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία Hywind θα βοηθήσει τις παράκτιες περιοχές της Νορβηγίας για να δημιουργηθούν αιολικά πάρκα μέσα στη θάλασσα.

Η δημιουργία αιολικών πάρκων μέσα στη θάλασσα θα ωφελήσει τη ναυπηγική βιομηχανία, την αλιεία, τον τουρισμό, τις λειτουργίες των στρατιωτικών ραντάρ και τη ζωή των πουλιών.

Η εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών δημιουργεί νέες ευκαιρίες, συμπλήρωσε η Gjorv, υπεύθυνη του ενεργειακού τμήματος της Statoil.

Τα πλωτά αιολικά πάρκα θα συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα με καλώδια που θα βρίσκονται κάτω από τη επιφάνεια της θάλασσας. Όσο μακρύτερο είναι ένα καλώδιο τόσο ακριβότερο είναι, έτσι η απόσταση από το έδαφος δεν μπορεί να γίνει απεριόριστη εξήγησε η Gjorv.

Η ανεμογεννήτρια είναι ισχύος 2,3 MW και κατασκευάστηκε από τη Siemens, συνδυάζοντας την τεχνολογία από τη αιολική βιομηχανία και τους τομείς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και θα δοκιμαστεί για δύο χρόνια στην ακτή της Νορβηγίας.

Με παρόμοιο τρόπο εγκαθίσταται και σε μέρη της θάλασσας που υπάρχουν παγόβουνα κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια της, καθώς η ανεμογεννήτρια έχει ένα σχέδιο 100 μέτρων που δένεται με καλώδια στο βυθό και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 700 μέτρα βάθος.

Τα πλωτά αιολικά πάρκα κοστίζουν περισσότερο σε σύγκριση με τα αιολικά πάρκα στη στεριά και οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι ακριβότερες από τις στατικές.

Με την πάροδο του χρόνου θα μειωθούν τα εν λόγω κόστη, υποστηρίζει η  Gjorv.

Τα πλωτά αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να καθιερωθούν αργότερα και από τις ακτές της Βόρειας Αμερικής, από την Ιβηρική χερσόνησο, από τις ακτές της Νορβηγίας και από τη Μεγάλη Βρετανία.

Τα εν λόγω αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να παρέχουν πρόσθετη πηγή ενέργειας για τις χώρες που δεν έχουν χώρο για τη δημιουργία αιολικών πάρκων ή που δεν έχουν δυνατούς ανέμους στη στεριά.

Σχόλια