Πρότυπο μοντέλο πράσινης πόλης από τη Κίνα

0
25

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

china-builds-eco-city

Η Κίνα συνεργάζεται με τη Σιγκαπούρη για να χτίσουν μια μεγάλη πράσινη πόλη. Οι αναλυτές δηλώνουν ότι το μοντέλο της πόλης, γνωστή με το όνομα Tianjin, θα μπορούσε να αντιγραφεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα είναι σύμφωνα με τα τελευταία πρότυπα της ενεργειακής αποδοτικότητας, το 60% των αποβλήτων θα ανακυκλώνονται και ο σχεδιασμός της πόλης θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρύνει τους κατοίκους να περπατούν παρά να οδηγούν.

Η Κίνα και η Σιγκαπούρη ενώνουν τις δυνάμεις τους και χρηματοδοτούν για να χτιστεί μια πράσινη αστική κοινότητα στη Βορειοανατολική Κίνα, όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν 350,000 άνθρωποι κοντά στη δυτική ακτή του Bohai, που είναι μια από τις πιο μολυσμένες θάλασσες του κόσμου.

Το σχέδιο για να χτιστεί η πράσινη πόλη Tianjin σε μέγεθος όπως τo  Bristol, στοιχειώνεται από την αποτυχία ενός ακόμα φιλόδοξου σχεδίου, δίπλα στη Shanghai.

Σε τελετή που έγινε για την έναρξη της κατασκευής της πόλης, αποφασίστηκε ότι στην πρώτη φάση θα κατασκευαστεί ένα οικολογικό εμπορικό κέντρο 150 εκταρίων. Οι επενδυτές δήλωσαν ότι το δεκαετές σχέδιο προορίζεται να είναι «εξελικτικό και αντιγράψιμο» για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την Κίνα, την Ινδία και σε άλλα αναπτυσσόμενα κράτη.

Ένα νέο πρότυπο πόλης χρειάζεται καθώς τα τελευταία 20 χρόνια ο αριθμός των κατοίκων στις αστικές περιοχές της Κίνας προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 300 εκατομμύρια, που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Με τα επίπεδα κατανάλωσης και τους μισθούς τρεις φορές πιο υψηλά στην πόλη από ότι στην επαρχία εκτιμάται ότι θα υπάρξει τεράστια ζήτηση ενέργειας και υδάτινων πόρων, εκτός αν αλλάξει το πρότυπο της αστικοποίησης.

Τα πρότυπα μοντέλα πόλεων και χωριών εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές στην Κίνα όπως στην κωμόπολη Xiangji στην επαρχία Xiangji.

Ωστόσο, η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ της ριζικής αλλαγής και του ρεαλισμού έχει αποδειχθεί αόριστη.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν το σχέδιο για τη πράσινη πόλη Dongtan, όπου οι σύμβουλοι της εφαρμοσμένης μηχανικής το αξιολόγησαν ως πρότυπο για τον κόσμο.

Πίσω από το φιλόδοξο σχέδιο της βρετανικής επιχείρησης ήταν η μετατροπή των βούρκων της νότιας Shanghai σε μια πόλη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και χωρίς αυτοκίνητα σε μέγεθος όπως το Manhattan.

Η πρώτη φάση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ένα χρόνο νωρίτερα αλλά το πρόβλημα είναι ότι η εν λόγω περιοχή δεν διαθέτει τη κατάλληλη υποδομή.

Η καινούργια πόλη που χτίζεται η Tianjin υπάρχει πιθανότητα να καθυστερήσει να ολοκληρωθεί. Θα χρησιμοποιηθούν αιολική και γεωθερμική ενέργεια και ο στόχος είναι ότι θα καλύψει το 20% της ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020 είναι μια μικροσκοπική βελτίωση μπροστά στον εθνικό στόχο.

Κάθε κτίριο θα χτιστεί σύμφωνα με τα κυβερνητικά πράσινα πρότυπα. Περισσότερο από το 60% των αποβλήτων θα ανακυκλωθεί. Για να μειωθεί η χρήση των αυτοκινήτων για ταξίδια κατά 90%, θα φτιαχτούν σιδηροδρομικές γραμμές που θα περνούν κοντά από κάθε σπίτι.

Τα καταστήματα ,τα σχολεία και τα νοσοκομεία που θα χτιστούν θα είναι σε κοντινές αποστάσεις με τα σπίτια για να αποφεύγεται η χρήση των αυτοκινήτων.

Σχόλια