Τοξικό κτίριο στο Λαύριο

0
89

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

toxic-building-lavrioΣύμφωνα με άρθρο της Ελευθεροτυπίας, ένα από τα πιο ρυπασμένα κτίρια και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω της τοξικής σκόνης που υπάρχει, είναι το Κτίριο του Κονοφάγου, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου.

Στις εν λόγω εγκαταστάσεις στεγάζεται σήμερα το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Τα δείγματα που εξετάστηκαν δείχνουν την ύπαρξη τοξικών στοιχείων όπως μόλυβδος, αρσενικό και κάδμιο.

Το κτίριο του Κονοφάγου , πήρε την ονομασία του από τον άνθρωπο που το κατασκεύασε το Κωνσταντίνο Κονοφάγο, καθηγητή και πρύτανη του ΕΜΠ.

Το κτίριο στην εποχή του ήταν ένα πρωτοποριακό περιβαλλοντικό έργο.

Αρχικά το κτίριο λειτούργησε ως φίλτρο, συγκρατώντας τη σκόνη των καπναερίων της μεταλλουργείας που περιείχαν τοξικές ουσίες. Οι επιπτώσεις τότε στην υγεία των εργαζομένων ήταν καταστροφικές.

Αργότερα ο Κονοφάγος κατασκεύασε το κτίριο – φίλτρο σε μια περίοδο, 60 χρόνια πριν, που υπήρχε άγνοια από το περισσότερο κόσμο για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) έκανε μελέτη για το εν λόγω κτίριο, σε συνεργασία με ομάδα εμπειρογνώμων.

Η μελέτης χρηματοδοτήθηκε απο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η μελέτη στο εσωτερικό του κτιρίου ήταν δύσκολη καθώς η ομάδα είχε να αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους.

Λήφθηκαν όμως όλα τα μέτρα προστασίας χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό, φορώντας ειδικές στολές και μάσκες για να επιτηρήσουν με ασφάλεια το κτίριο.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι στο εν λόγω κτίριο θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από εργασίες απορρύπανσης για τη προστασία του περιβάλλοντος, όπως η τοποθέτηση των βαρελιών και των σακιών που υπάρχουν μέσα στο κτίριο σε ειδικά ασφαλή δοχεία, καθαρισμός της επιφάνειας της τοιχοποίας, αδιαβροχοποίηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου.

Επίσης λόγω της παλαιότητας του κτιρίου θα πρέπει να γίνουν έργα αποκατάστασης της υποδομής του, επειδή υπάρχει η πιθανότητα κατάρευσης του εν λόγω κτιρίου.

Σχόλια