Απαγόρευση των τσίρκο με άγρια ζώα στην Ελλάδα

0
71

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

forbidden-circus-wild-animals-greeceΑνακοίνωση τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνει γνωστό πως  κατόπιν πολλών διαμαρτυριών Συλλόγων και Ενώσεων για την προστασία των ζώων, αλλά και πολιτών ο Υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία των ζώων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ειδική διάταξη για την απαγόρευση τσίρκο που έχουν άγρια ζώα, στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι πρόσφατες εικόνες βιαιότητας από την κακοποίηση ελέφαντα σε τσίρκο που βρίσκεται στην Ελλάδα, οι οποίες μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ, δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, καθώς η ψυχαγωγία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τον βασανισμό εξαθλιωμένων ζώων, τα οποία περιφέρονται υπό άθλιες συνθήκες, υποτίθεται χάριν του θεάματος με μοναδικό στόχο το κέρδος.

Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχει απαγορευτεί η παρουσία τσίρκων με άγρια ζώα ενώ και η Ελλάδα έχει υπογράψει την Συνθήκη του Άμστερνταμ του 1997, με την οποία δεσμεύεται να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και τον σεβασμό όλων των ζώων.

Από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι μέθοδοι και οι τρόποι εκπαίδευσης των ζώων προκειμένου να καθίσταται δυνατό να εκτελούν τα όποια θεάματα είναι στα όρια της βαρβαρότητας, ενώ η ίδια η χρησιμοποίηση των ζώων για την διασκέδαση του ανθρώπου αποτελεί κατάλοιπο άλλων εποχών.

Σύμφωνα με την Συνθήκη του Άμστερνταμ ο άνθρωπος έχει ηθική υποχρέωση να σέβεται όλα τα ζώα και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι υποφέρουν και θυμούνται.

Η κακοποίηση των ζώων, καταλήγει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να απαγορεύεται επειδή το επιβάλλουν οι νόμοι, αλλά γιατί οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν διαφορετικά το όλο θέμα.

Τα ζώα είναι έξυπνα, έχουν συναισθήματα και επιπλέον αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα σήμερα που η εξόντωση των ζώων από τον άνθρωπο σε όλο τον πλανήτη για αναζήτηση ζωτικού χώρου έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση αρκετών ειδών.

Ένας κόσμος χωρίς τα ζώα θα είναι ένας άδειος κόσμος.

Σχόλια