Κλιματική αλλαγή: απειλή για τις χώρες τoυ πλανήτη

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-threatens-planetΟι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης υποφέρουν από την αλλαγή του κλίματος και τα αποτελέσματα επιδεινώνονται λόγω της περιβαλλοντικής κακοδιαχείρισης, δηλώνει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση που δημοσίευσε.

Η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις ότι ο θερμότερος καιρός θα ωφελούσε τη γεωργία, κύριο παράγοντα οικονομίας για τις χώρες  όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και οι Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις για τη κλιματική αλλαγή στον  ΟΗΕ και προβλέπει ότι η περιοχή θα πληγεί από συχνότερη ξηρασία και πλημμύρες.

Οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την άνοδο των θερμοκρασιών και των επιπέδων της στάθμης των θαλασσών θα αυξηθούν, λόγω της κακής διαχείρισης της γεωργίας και της κακής ποιότητας υποδομής από τη σοβιετική εποχή.

Η ευρύτερη περιοχή είναι ευάλωτη στη κλιματική αλλαγή και οφείλεται στη κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, αναφέρει η οικονομολόγος Marriane Fay που συνυπογράφει την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης δεν είναι καλά εξοπλισμένες για να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος, συμπεριλαμβανομένου το λιώσιμο των χιονιών, τη συρρίκνωση των παγετώνων, που απειλούν τις παροχές νερού. Σε συνδυασμό με μεγαλύτερες βροχοπτώσεις και τον αυξανόμενο κίνδυνο των πλημμύρων, λόγω της κακής διαχείρισης του εδάφους και των ποταμών, θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρει η εν λόγω έκθεση.

Από τη θάλασσα της Βαλτικής στην Αδριατική, η άνοδος της στάθμης των υδάτων θα φέρουν αρνητικές επιπτώσεις, στις πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το δηλητηριασμό των παροχών νερού με το θαλασσινό νερό.

Η Κασπία θάλασσα θα υποστεί αρνητικές επιπτώσεις από τη κλιματική αλλαγή καθώς θα μειωθούν τα επίπεδα της στάθμης των υδάτων της, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι μέσες θερμοκρασίες έχουν  αυξηθεί το τελευταίο αιώνα από 1 βαθμό στο νότο και από 2,9 βαθμούς στη Σιβηρία.

Μέχρι τα μισά του αιώνα η Πολωνία και η Ουγγαρία θα έχουν τόσες πολλές ζεστές ημέρες όπως η Σικελία και τα κύμματα καύσωνα θα είναι η αιτία για το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Στο Βορρά ο αριθμός των ημερών του παγετού θα μειωθεί σε 14 ημέρες από 30 ημέρες το χρόνο, προβλέπει η μελέτη.

Η περιοχή έχει καταγράψει 40 έως 60 φυσικές καταστροφές τη τελευταία δεκαετία, όπου προηγουμένως τα γεγονότα τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν σπάνια, δήλωσε η Fay σε συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους.

Σχόλια