«Διασώστες» θαλάσσιων χελώνων

0
41

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

seminar-rescue-sea-turtles2

Έληξε με επιτυχία το Σάββατο 30 Μαΐου το σεμινάριο για «διασώστες θαλάσσιων χελωνών» που έγινε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα.

Είκοσι επτά εθελοντές «διασώστες» από διάφορες κοινωνικές ομάδες και επαγγέλματα παρακολούθησαν διαλέξεις βιολογίας και οικολογίας θαλάσσιων χελωνών καθώς και μαθήματα πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένες χελώνες. Ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών χελωνών.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει οργανώσει και λειτουργεί από το 1994, ένα πανελλαδικό δίκτυο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών με τη στενή συνεργασία των λιμενικών αρχών, τοπικών φορέων και οργανώσεων καθώς και μεμονωμένων πολιτών.

Η βάση του δικτύου βρίσκεται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα, σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Γλυφάδας.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι διεθνώς απειλούμενα  είδη και κάθε απώλεια πρέπει να καταγράφεται και να αναφέρεται αρμοδίως.

Έτσι σε περίπτωση νεκρής χελώνας καταγράφονται διάφορα στοιχεία και πιστοποιείται η αιτία θανάτου, ενώ στη συνέχεια ειδοποιείται ο τοπικός δήμος για την υγειονομική ταφή του ζώου.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα εσκεμμένων θανατώσεων, συνήθως μετά από σύλληψη σε δίχτυα.

Οι εκ προθέσεως θανατώσεις και κακοποιήσεις του εν λόγω είδους γίνονται από ορισμένους «ανεύθυνους» που δυσφημούν την τάξη των αλιέων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί το θαλάσσιο οικοσύστημα, και αντιλαμβάνονται το ρόλο και των μη-εμπορεύσιμων οργανισμών.

Οι τραυματισμένες χελώνες μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα, όπου με την επίβλεψη κτηνιάτρου και άλλου ειδικευμένου προσωπικού γίνεται προσπάθεια για την επιτυχή περίθαλψή τους, ώστε να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον και να συνεχίσουν να παίζουν τον οικολογικό τους ρόλο.

Πολλές φορές η προσπάθεια περίθαλψης κρατάει μήνες, που σημαίνει υψηλό κόστος, κυρίως σε φαρμακευτικό υλικό, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα τρέχοντα έσοδα του Συλλόγου.

Δυστυχώς και εδώ η έμπρακτη στήριξη της πολιτείας, και κυρίως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα απειλούμενα είδη, απουσιάζει.Σχόλια