Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

0
39

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

world-environment-day

Σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης γιορτάζει τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Το φετινό θέμα που επιλέγη από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που συντονίζει τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για τους λαούς ολόκληρου του πλανήτη, είναι « Ο Πλανήτης σε χρειάζεται- Ενωμένοι όλοι για τη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται ακριβώς σε διάστημα 180 ημερών πριν από τη Σύνοδο για το Κλίμα το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη, όπου οι ηγέτες ολόκληρου του πλανήτη θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για μια δεσμευτική συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο το οποίο λήγει το 2012.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη προειδοποιεί ότι ο κόσμος χρειάζεται δραστικές αλλαγές, ώστε να βελτιωθούν τα παλιά σχέδια ανάπτυξης και να γίνει μια μετάβαση σε μια εποχή πιο πράσινη, που θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο γραμματέας του ΟΗΕ Ban Kimoon.

Ο Ban Kimoon τόνισε ότι η Γη αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της αλλαγής του κλίματος, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες θα πληγούν, ενώ οι φτωχότερες θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες.

«Στην σημερινή γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος ενθαρρύνω όλους τους ανθρώπους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να καταστήσουν το πλανήτη καθαρότερο και πιο πράσινο», συμπλήρωσε ο Ban Kimoon.

«Σβήστε τα Φώτα. Χρησιμοποιήστε τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ανακυκλώστε. Φυτέψτε ένα δέντρο. Καθαρίστε το τοπικό σας πάρκο. Ωθήστε τους ηγέτες των κρατών να Κλείσουν τη Συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη», συμπλήρωσε.

Ο επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον Σταύρος Δήμας δήλωσε ότι επιβάλλεται η υπογραφή παγκόσμιας συμφωνία για το κλίμα κατά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης,  καθώς είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί η αλλαγή του κλίματος.

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας», συμπλήρωσε ο κος Δήμας.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες δείχνουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, τη διάσωση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα συμμετείχαν με μεγάλο ποσοστό στην Ώρα της Γης, που στόχευε στην ενημέρωση του κόσμου και στη υπόδειξη τρόπων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια διεξάγονται προσπάθειες και από τα πολιτικά κόμματα και τους τοπικούς φορείς για την ευαισθητοποίηση των ελλήνων στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για πράσινες τεχνολογίες, εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση και μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις με περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Από τη Πέμπτη 4 Ιουνίου έχουν αρχίσει εκδηλώσεις στο Πάρκο Γουδή που διοργανώνει η ΚΕΔΚΕ με υποστήριξη της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Ν. Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και της συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Στη Θεσσαλονίκη θα μοιραστούν από το Δήμο 5,000 λουλούδια από τα φυτώρια του .

Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Ελευθέριου Βενιζέλου και εθελοντές από άλλες εταιρείες θα καθαρίσουν τη περιοχή του υγρότοπου στη Βραυρώνα.

Η οργάνωση ΑΝΙΜΑ θα απελευθερώσει πουλιά και θηλαστικά που έχουν αναρρώσει από τραυματισμούς.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ HOME του Luc Besson με θέμα τη καταστροφή του περιβάλλοντος και θα προβληθεί για πρώτη φορά στο κόσμο σε περισσότερες από 100 χώρες σε κινηματογράφους, τηλεόραση και ίντερνετ.


Σχόλια