Μύδια αναπτύσσονται σε όξινα ύδατα

0
12

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

mussels-discovered-acidic-water

Θαλάσσιοι βιολόγοι ανακάλυψαν μεγάλο πληθυσμό μυδιών που καλύπτουν τις πλευρές ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου και επέζησαν σε ένα ιδιαίτερο όξινο περιβάλλον για τα προηγούμενα 40 χρόνια.

Η οξίνιση των ωκεανών λόγω της αυξανόμενης απορρόφησης του CO2 έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία την τελευταία δεκαετία, αποκαλύπτει η μελέτη που έγινε.

Τα οστρακόδερμα και τα άλλα θαλάσσια είδη, όπως τα κοράλλια και τα σαλιγκάρια, είναι ευάλωτα στα όξινα ύδατα.

Ένα χαμηλότερο σε ph θαλάσσιο περιβάλλον μειώνει τα διαθέσιμα ιόντα ασβεστίου για τα εν λόγω πλάσματα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να «οχυρωθούν» καλύτερα ενάντια στους φυσικούς εισβολείς και στους χημικούς παράγοντες.

Το αποτέλεσμα της έκθεσης των οστρακόδερμων σε όξινα ύδατα είναι χαρακτηριστικά ένα πολύ λεπτότερές περίβλημα του κελύφους τους, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στις ασθένειες αλλά και στους φυσικούς εισβολείς.

Η ιδιαίτερη ποικιλία των μυδιών που ανακαλύφθηκε δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από το ηφαίστειο. Το όριο του ph κατά μήκος του ηφαιστείου είναι μεταξύ 5,36 και 7,29 το οποίο θεωρείται εξαιρετικά όξινο αφού το περισσότερο ασβέστιο μεταβολίζεται στα είδη.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον πληθυσμό των μυδιών γύρω από την επιφάνεια του ηφαιστείου Eifuku που είναι μέρος του Mariana Arc στο Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα μύδια προσαρμόζονται πιο εύκολα σε ένα πιο σκληρό περιβάλλον και μπορεί να ωφεληθούν από τη μείωση των φυσικών εισβολέων τους, τα καβούρια, αφού αυτά είναι λιγότερο ανθεκτικά στα όξινα θαλάσσια περιβάλλοντα.

Η έλλειψη καβουριών στα χημικά ύδατα έχει αποδειχθεί συμφέρουσα για το πληθυσμό των μυδιών.

Καινούργιοι εισβολείς όμως θα μπορούσαν να κινηθούν προς τον πληθυσμό των μυδιών και να αποτελέσουν απειλή για τα εν λόγω είδη.

Οι επιπλέον έρευνες που θα γίνουν θα καθορίσουν αν θα υπάρξουν πλεονεκτήματα από κάτι τέτοιο ή όχι.

Σχόλια