Τεράστια χωματερή μετατρέπεται σε Θαλάσσιο Δάσος

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

rubbish-dump-turns-forest-island

Κοιτάζοντας από ψηλά με ελικόπτερο στο κόλπο του Τόκιο, θα δει κανείς μια τεράστια έκταση καλυμμένη από σκουπίδια στη μέση του κόλπου.

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Tadao Ando είχε από παλιά μια καταπληκτική ιδέα να δημιουργήσει ένα απέραντο «Θαλάσσιο δάσος» στο Τόκιο, η οποία έγινε μέρος του ολυμπιακού ονείρου της πόλης.

Το Τόκιο, υποψήφια πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2006 και η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου με πληθυσμό 36 εκατομμυρίων ανθρώπων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρου για να εναποθέσει τους χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που παράγει.

Από τη δεκαετία του ’70 χρησιμοποίησε τους χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ως μπάζα με σκοπό να δημιουργήσει ένα τεχνητό νησί στον κόλπο του Τόκιο.

Το τεχνητό νησί έχει έκταση 880 στρέμματα γεμάτο από απορρίμματα και βουνά σκουπιδιών που παρήγαγε όλα τα χρόνια η ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ ο Ando είχε οραματιστεί μια όαση φυσικής ομορφιάς στην άκρη του κόλπου.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας δήλωσε ότι ήθελε να μετατρέψει την εν λόγω χωματερή σε ένα Θαλάσσιο Δάσος. Η Ιαπωνία στο παρελθόν ήταν καλυμμένη από δάση αλλά στην πορεία επειδή έχει καεί ένα μεγάλο μέρος τους, οι δασικές εκτάσεις έχουν μικρύνει, δήλωσε ο Αndo.

Ο ιάπωνας αρχιτέκτονας δήλωσε ότι θέλει να στείλει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό μήνυμα με τη δημιουργία του Θαλάσσιου Δάσους, για τη προστασία της φύσης και τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Η γη πρόκειται να αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα με τα απορρίμματα και για τον λόγο αυτό ο αρχιτέκτονας θέλησε να  προβάλλει το εν λόγω πρόβλημα και να δείξει ότι μπορεί να μετατραπούν οι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων, σε ένα τεχνητό δάσος. Το εν λόγω δάσος δεν ανήκει μόνο στο Τόκιο αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπλήρωσε ο αρχιτέκτονας.

Η πόλη του Τόκιο κάνει προσπάθειες για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 και η μετατροπή του νησιού σε Θαλάσσιο Δάσος είναι μια από τις κινήσεις κλειδιά για το πράσινο πρόγραμμα της πόλης με σκοπό να μπορέσει να φέρει τους Ολυμπιακούς ξανά μετά το 1964.

Στο πλαίσιο του πράσινου σχεδίου της πόλης ο κυβερνήτης Shintaro Ishihara έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει μέσα σε μια δεκαετία μια έκταση 1000 εκταρίων πρασίνου, συμπεριλαμβανομένων νέων πάρκων, πράσινων κήπων πάνω στις στέγες των σπιτιών και δενδροφύτευση περιοχών που βρίσκονται κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Για τη μετατροπή του νησιού σε Θαλάσσιο Δάσος έχουν φυτευτεί πάνω 200 χιλιάδες δεκάδες δέντρα γρήγορης ανάπτυξης από το 2007, για να το μετατρέψουν σε πάρκο που θα φιλοξενήσει τους ολυμπιακούς αγώνες ποδηλασίας.

Ένα θαλάσσιο κανάλι που περνάει από το νησί θα χρησιμοποιηθεί για τους αγώνες κωπηλασίας και κανόε-καγιάκ.

Το νησί απέχει 10 χιλιόμετρα από το Αυτοκρατορικό Παλάτι του Τόκιο και θα συνδέεται με τη πόλη μέσω μιας σήραγγας.

Έχουν κατασκευαστεί μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα που έχουν φυτευτεί, χρησιμοποιώντας μπάζα από τα κατεδαφισμένα κτίρια του Τόκιο.

Ένα υπόγειο δίκτυο αγωγών έχει κατασκευαστεί κάτω από τα σκουπίδια του νησιού για να φιλτράρει τις τοξίνες που προέρχονται από τα απορρίμματα και να τις εμποδίζει να διαρρεύσουν στο κόλπο του Τόκιο.

Το Θαλάσσιο Δάσος θα δροσίσει τις μέρες του καλοκαιριού τη πόλη του Τόκιο καθώς θα λειτουργεί ως φυσικό κλιματιστικό .

Στη δενδροφύτευση του νησιού συμμετείχε και ο ροκ σταρ Bono από το συγκρότημα των U2.

Ο Ando δήλωσε ότι έχουν ζητήσει από τους πολίτες να συμβάλλουν οικονομικά με το ποσό των 10 δολαρίων ο καθένας για την αγορά εκατομμυρίων ακόμα φυτών. Μέχρι στιγμής οι δωρεές έφτασαν τις 400,000 και έχουν αρχίσει ήδη τη δενδοφύτευση.

Ο αρχιτέκτονας δήλωσε ότι η κατασκευή του δάσους είναι συμβολική και θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από εάν το Τόκιο κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή η βελτίωση του περιβάλλοντος δεν αφορά τους Αγώνες.

Σχόλια