Εκστρατεία ECOMOBILITY 2009-2010

2
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

campaign-ecomobility-2009-20101

Η διάπλαση της Περιβαλλοντικής Αντίληψης των εφήβων είναι μια κορυφαία επένδυση για το μέλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, όπου υπάρχουν οι ζημιογόνες επιπτώσεις που προέρχονται από την αλόγιστη διαβίωση και το έλλειμμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Ο προβληματισμός της επόμενης ημέρας απασχόλησε ιδιαίτερα την Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY και σημαντικών επιστημόνων από αξιόλογα Ιδρύματα και Οργανισμούς της χώρας, με αποτέλεσμα την δημιουργία και διοργάνωση μιας σημαντικής εκστρατείας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με τίτλο ECOMOBILITY (Οικολογική Μετακίνηση), η οποία υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τα έξι τελευταία χρόνια σε 27 πόλεις από όλη την Ελλάδα.

Στη διάρκεια του προγράμματος, ομάδες μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίων, ερευνούν και μελετούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν τα Μέσα Μετακίνησης στην πόλη τους, προετοιμάζουν και προτείνουν λύσεις για την περιοχή τους, τις οποίες παρουσιάζουν σε ειδικές εκδηλώσεις, που διοργανώνουν οι Δήμοι των αντίστοιχων πόλεων με την παρουσία της Τοπικής Κοινότητας.

Κάθε χρόνο, τον Απρίλιο, πραγματοποιείται η Τελετή Βράβευσης των μαθητών στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, με την παρουσία εκπροσώπων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κράτος, την Βουλή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, τα Επιστημονικά Ινστιτούτα και όλους τους φορείς που συνεργάσθηκαν στην εκστρατεία.

Η ομάδα με την καλύτερη εργασία και ο καθηγητής τους φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και περιηγούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου συναντούνται με Ευρωβουλευτές και ενημερώνονται από το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Δήμα.

Επίσης τέσσερις ομάδες μαθητών, με τις πιο δημιουργικές εργασίες φιλοξενούνται στο ECOCAMP την περιβαλλοντική κατασκήνωση, που διοργανώνει κάθε χρόνο το ECOCITY στα Καλάβρυτα.

Επιπλέον τα τρία τελευταία καλοκαίρια διοργανώνεται σε ειδικό χώρο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η έκθεση με τα έργα και τις δημιουργίες των μαθητών, την οποία επισκέπτεται μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων.

Η Εκστρατεία καλλιεργεί έντονα την περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων και τον ερεθισμό των πολιτών, μέσα από το μήνυμα «Οι Μαθητές Ερευνούν, οι Πόλεις Ενημερώνονται, η Κοινωνία Ευαισθητοποιείται».

2 Σχόλια

  1. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ…… ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΘΩΟΙ ΜΠΟΜΠΙΡΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΝ …ΕΤΣΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ …ΜΕΓΑΛΩΝ .. ΜΙΚΡΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ …..

  2. Καλη αρχη και για φετος.
    Ευχομαι η κοινωνικη και περιβαλλοντικη ευαισθησια των παιδιων να αγγιξει και εμας τους μεγαλυτερους που συχνα ξεχναμε ποσο σημαντικη ειναι η ποιοτητα διαβιωσης στις πολεις και για την σωματικη και για την ψυχικη υγεια του συνολου του πληθυσμου.
    Συνεχιστε δυναμικα και οι ποδηλατες των πολεων ειμαστε στο πλευρο σας στην προσπαθεια αυτη,
    με σεβασμο στον ανθρωπο και την ισορροπια του διπτυχου αναπτυξης-περιβαλλοντος :)

Comments are closed.