Τα δάση του πλανήτη εκμπέμπουν SOS

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

planet-forest-sosΜια νέα ανάλυση αποκαλύπτει, ότι οι προσπάθειες για να συντηρηθεί το 10% των παγκόσμιων δασικών εκτάσεων θα αποτύχουν και οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Προστασία της Βιοποικιλότητας (CBD) δεν θα καλυφτούν μέχρι το 2010.

Η μελέτη δείχνει ότι μόνο το 7,7% των 20 παγκοσμίων σημαντικών τύπων δασών προστατεύεται, σύμφωνα με τις κατηγορίες που έχουν καθιερωθεί από την Διεθνή Ένωση για τη Συντήρηση της Φύσης (IUCN).

H μελέτη βασίζεται στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία και αναφέρει ότι δάσος σημαίνει μια περιοχή ή μια έκταση παραπάνω από 0,5 εκτάρια στο μέγεθος και πάνω από  10%  της επιφάνειας της καλυμμένης περιοχής.

Ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ που είναι και από τους συντάκτες της έκθεσης  Neil Burgess δήλωσε, ότι οι σύμφωνα με την ανάλυση οι στόχοι της Συνθήκης για τη Προστασία της Βιοποικιλότητας δεν θα καλυφθούν.

Το 2004 ένα σύνολο από 191 χώρες, εκτός από τις ΗΠΑ, συμφώνησαν στο εν λόγω στόχο του 10%.  Ο Neil Burgess δήλωσε ότι αν και το 7,7% είναι «εύλογα καλό», οι υπογράφοντες την συνθήκη με το 10% θεώρησαν ότι το εν λόγω επίπεδο προστασίας ήταν απαραίτητο για τη προστασία της βιοποικιλότητας..

Σύμφωνα με το Burgess τώρα αναγνωρίζεται ότι η προστασία των δασών είναι επίσης σημαντική για τις προσπάθειες που γίνονται ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η μελέτη βρήκε ότι το 65% των οικολογικών περιοχών έχουν λιγότερο από 10% των δασών που προστατεύονται.

Στην πραγματικότητα το πιο υψηλό επίπεδο προστασίας με περισσότερο από 50% των δασών βρέθηκε σε μέρη του Αμαζονίου, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αλάσκας.

Η ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από ένα χάρτη που δημοσιεύθηκε το 2000 για την παγκόσμια κάλυψη των δασών από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές ενημέρωσαν το συγκεκριμένο χάρτη χρησιμοποιώντας στοιχεία που είχαν συλλεχθεί από δορυφόρο το 2005.

Σχόλια