300,000 θάνατοι το χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

300000-deaths-year-climate-change

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της όπως οι πλημμύρες, οι καύσωνες, οι δασικές πυρκαγιές, η ξηρασία έχουν αρχίσει και γίνονται σοβαρότερες.

Η κλιματική αλλαγή ενοχοποιείται για 300,000 θανάτους ετησίως και έχει αρνητικές επιπτώσεις σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρει η πρώτη αναλυτική μελέτη που έγινε για τον ανθρώπινο αντίκτυπο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Η εν λόγω μελέτη αναφέρει ότι στο μέλλον τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνότερα όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και οι δασικές πυρκαγιές και θα ευθύνονται για τουλάχιστον 500,000 θανάτους μέχρι το 2030.

Οι οικονομικές απώλειες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής ανέρχονται σήμερα σε 125 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, πολύ περισσότερα δηλαδή από την παγκόσμια οικονομική ενίσχυση.

Η έκθεση προέρχεται από το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ, με επικεφαλής το Κόφι Αννάν, πρώην γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος επέλεξε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο για τη δημιουργία μιας ομάδας ανθρωπιστικής δράσης που θα στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων ανθρώπινων ομάδων.

H ανησυχία των πολιτών μπορεί να αυξηθεί λόγω των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων  καθώς 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι ευάλωτοι και 500 εκατομμύρια διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Οι καταστροφές που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η πείνα, οι ασθένειες, η φτώχια και η κακή ποιότητα ζωής. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν απειλή για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, αναφέρει η έκθεση.

Αν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου δεν τεθούν υπό έλεγχο τότε μέσα σε 25 χρόνια η έκθεση προβλέπει ότι θα συμβούν τα εξής:

Περισσότερο από 310 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποστούν δυσμενείς συνέπειες στην υγεία τους εξ αιτίας των αυξήσεων της θερμοκρασίας.

Περισσότερο από 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγηθούν στη φτώχεια.

Περισσότεροι από 75 εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει τη σοβαρότερη αρνητική επίδραση στις παροχές του νερού. Οι ελλείψεις είναι πιθανόν στο μέλλον να απειλήσουν την παραγωγή τροφίμων, τις συνθήκες υγιεινής, να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη και να καταστρέψουν τα οικοσυστήματα.

Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην παροχή νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2030.

Η μελέτη αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιοι πληθυσμοί θα μετατοπιστούν μέχρι το 2030, αλλά εκτιμάται ότι εκατομμύρια ανθρώπων θα αναγκαστούν να αφήσουν τις πατρίδες τους λόγω των καιρικών καταστροφών ή λόγω της βαθμιαίας περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο στην Αφρική, στο Μπαγκλαντές, στην Αίγυπτο, στις παράκτιες και δασικές περιοχές.

Η μελέτη συγκρίνει για πρώτη φορά τον αριθμό των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από τη κλιματική αλλαγή στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες.

Περίπου το 98% των ανθρώπων έχει επηρεασθεί σοβαρά, 99% όλων των θανάτων από τις καιρικές καταστροφές και 90% των συνολικών οικονομικών απωλειών τώρα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι πληθυσμοί που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή, η Νότια Ασία και τα μικρά κράτη των νησιών του Ειρηνικού.

Οι 12 χώρες που κινδυνεύουν λιγότερο, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν αναπτύξει περισσότερο τον τομέα της βιομηχανίας. Οι χώρες αυτές έχουν διαθέσει περίπου 72 δισεκατομμύρια δολάρια για να προσαρμοστούν στη κλιματική αλλαγή και έχουν δεσμεύσει μόνο 400 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες, αναφέρει η μελέτη. Μία πόλη στη Γερμανία έχει ξοδεύει για να προστατευτεί από τις συνέπειες των πλημμυρών.

Ο Κόφι Αννάν κατηγορεί τους πολιτικούς για το τρέχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη κλιματική αλλαγή και τη διαδεδομένη άγνοια σε πολλές χώρες.

Η αδύναμη ηγεσία όπως είναι εμφανής σήμερα, είναι ανησυχητική και αν οι ηγέτες δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τότε η ανθρωπότητα θα αποτύχει. Μια παγκόσμια συμφωνία είναι προς όφελος κάθε ανθρώπου δήλωσε ο Αννάν.

Σχόλια