Φυσικό αέριο : διαμάχη Ρωσίας – Τουρκμενιστάν

0
22

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

natural-gas-russia-against-turkenistan

Διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκμενιστάν αναμένεται να ξεσπάσει για το φυσικό αέριο.

Η Gazprom εξέφρασε την επιθυμία της για μείωση τιμής ή μείωση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που αγοράζει από το Τουρκμενιστάν.

Το Τουρκμενιστάν από την άλλη κατηγορεί τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου το περασμένο Απρίλιο.

Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν έχει ανάγκη πλέον να αγοράζει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, επικαλούμενη τη σημαντική πτώση 40% των παραδόσεων του φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Η Ουκρανία  καταναλώνει φυσικό αέριο που εισάγει η Ρωσία από το Τουρκμενιστάν.

Η Ρωσία ελπίζει να επιλύσει τη κατάσταση μέσω συζητήσεων με την άλλη πλευρά.

Ο αντιπρόεδρος της Gazprom,  Valery Golubev, δηλώνει ότι είτε θα μειωθεί η τιμή ή η ποσότητα του φυσικού αερίου.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Τουρκμενιστάν δήλωσαν ότι αν αποτύχουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χώρων τότε θα προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο εναντίον της Ρωσίας για την επίλυση της διαφοράς.

Η Ευρώπη έχει μειώσει τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία, έτσι το Τουρκμενιστάν θα πρέπει να βοηθήσει και να επωμιστεί το φορτίο της μειωμένης ζήτησης, δήλωσε ο Valery Golubev.

Έχουν προτείνει στους τουρκμενικούς συναδέλφους να περιορίσουν τις ποσότητες ανεφοδιασμού αερίου όπως έκανε η Gazprom και άλλοι ρωσικοί παράγωγοι, συμπλήρωσε ο Golubev.

Η Gazprom ο παγκόσμιος παραγωγός φυσικού αερίου παρέχει το ένα τέταρτο του αερίου της Ευρώπης. Μέρος των προμηθειών αγοράζεται από το Τουρκμενιστάν και από άλλα κεντρικά ασιατικά κράτη και μεταπωλείται στους Ευρωπαίους.

Ωστόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει τις ευρωπαικές βιομηχανίες και η απαίτηση για καύσιμα έχει μειωθεί, πιέζει την εν λόγω εταιρεία να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά ένα τέταρτο τους τελευταίους μήνες.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Gazprom εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης του φυσικοπύ αερίου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της από το δικό της φυσικό αέριο χωρίς να αναγκάζεται να αγοράζει από το Τουρκμενιστάν.

Σχόλια