Η Πολωνία επενδύει στη πράσινη ενέργεια

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

poland-invests-green-energy

Η Πολωνία πρόκειται να επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων για να φτάσει τους στόχους που έχει θέσει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , υπό τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη καταπολέμηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αναλάβει να παράγει 20% της συνολικής ενέργειας της από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020. Στο εν λόγω σχέδιο η Πολωνία δεσμεύεται να εξασφαλίσει το 15% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.

Προς το παρόν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν περίπου το 7% της παραγωγής ενέργειας στη Πολωνία και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο στόχος μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ φιλόδοξος.

Τα «πράσινα» λόμπι της βιομηχανίας δηλώνουν ότι η ανάπτυξη της είναι χρονοβόρα λόγω έλλειψης χρημάτων, λόγω του ξεπερασμένου δικτύου μεταφοράς ενέργειας και των απροσάρμοστων νόμων.

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Πολωνίας, Maciej Nowicki δήλωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του θα χρειαστούν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον τόνισε  ότι μπορούν εύκολα να πετύχουν το στόχο του 15% μέχρι το 2020.

Η Πολωνία εξαρτάται από το λιθάνθρακα περισσότερο από 90% των ενεργειακών της αναγκών. Οι επίσημες στατιστικές παρουσιάζουν ότι περισσότερο από το 43% των σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Πολωνία κατασκευάστηκαν περίπου 30 χρόνια πριν. Ένα άλλο 37% μεταξύ 20 και 30 χρονών.

Μια κίνηση για να μειωθεί η εξάρτηση της Πολωνίας από το λιθάνθρακα σχετίζεται με τη Βαρσοβία, η οποία θέλει να κατασκευάσει μέχρι το 2020 τουλάχιστον ένα σταθμό πυρηνικής ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι η Πολωνία θα πρέπει να ανανεώσει τουλάχιστον 50% της ικανότητας της μεταξύ 2010 και 2020.

Ακόμα και αν οι εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας κατασκευαστούν μέχρι το 2022 ή το 2023, επειδή φαντάζει απίθανο να κατασκευαστούν το 2020, θα παρέχουν μόνο 10% με 15% ηλεκτρική ενέργεια για τη χώρα, συμπλήρωσε ο Nowicki.

Σχόλια