Η περιβαλλοντική ρύπανση ίσως συμβάλει στην αύξηση ασθενειών

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

environmental-pollution-rise-liver-disease

Οι ρύποι μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση των περιπτώσεων ασθένειας του ήπατος δήλωσαν αμερικάνοι ερευνητές.

Όπως υποστήριξαν, το ένα τρίτο των ενηλίκων παρουσίασε σημάδια ασθενειών του ήπατος αλλά όχι από κατάχρηση αλκοόλ ή από τον ιό της ηπατίτιδας.

Ενώ η παχυσαρκία είναι η αρχική αιτία της αύξησης των ασθενειών, η περιβαλλοντική ρύπανση μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με το δρ. Matthew Cave του πανεπιστημίου της Λουσβίλ στο Κεντάκυ.

Η μελέτη δείχνει ότι μερικές από τις εν λόγω περιπτώσεις μπορούν να αποδοθούν στην περιβαλλοντική ρύπανση, ακόμα και αν ρυθμιστούν οι παράγοντες που προκαλούν την παχυσαρκία, η οποία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ασθένεια του συκωτιού.

Ο Cave και οι συνάδελφοι του εξέτασαν το ρόλο των χημικών ουσιών στην ασθένεια του ήπατος σε 4,500 άτομα, που συμμετείχαν σε μια μελέτη υγείας και διατροφής του 20032004.

Εξέτασαν τη χρόνια χαμηλή επιπέδου έκθεση σε 111 κοινούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του υδραργύρου, PCBs, των φυτοφαρμάκων και τη σχέση τους με την ανεξήγητη ασθένεια του ήπατος στους ενήλικους.

Βρήκαν ότι το 60% των εν λόγω ρύπων ή και περισσότερο προκαλούν δυσλειτουργίες στα ένζυμα του συκωτιού.

Η σχέση τους ήταν σημαντική ακόμα και μετά τη ρύθμιση για τη παχυσαρκία, το διαβήτη, τη φυλή, το φύλο και το επίπεδο φτώχειας δήλωσε ο Cave.

Τα εν λόγω αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει ένας απροσδόκητος ρόλος για τη περιβαλλοντική ρύπανση στην αύξηση της ασθένειας του συκωτιού που παρουσιάζεται στις ΗΠΑ και θα χρειαστεί να γίνει περαιτέρω έρευνα.

Υπάρχουν περισσότερες από 90 μορφές ασθένειας του ήπατος, οι οποίες κυμαίνονται από την ηπατίτιδα ως τη κίρρωση του συκωτιού.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ίδρυμα Ασθενειών του Ήπατος, η χρόνια ασθένεια του ήπατος είναι η 10η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, με συνέπεια περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ετήσιες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

Οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ, παράλληλα με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, που εξασθενούν τη λειτουργία του συκωτιού.

Σχόλια