Ο Ομπάμα ψάχνει τη λύση στη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική

0
69

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

white-roofs-slow-global-warming

Οι άσπρες στέγες των σπιτιών θα επιβραδύνουν το φαινόμενο τη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου και θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, δηλώνει ο νομπελίστας φυσικός και γραμματέας του τμήματος αμερικάνικης Ενέργειας Steven Chu.

Ο Steven Chu μιλώντας στο Λονδίνο σε μια διάσκεψη για τη κλιματική αλλαγή δήλωσε ότι αν βάψουμε τις στέγες των σπιτιών του πλανήτη και τα πεζοδρόμια με ανοιχτότερα χρώματα, αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η εν λόγω κίνηση, δήλωσε ο νομπελίστας επιστήμονας, θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με το να αποσύραμε τα αυτοκίνητα όλου του πλανήτη από τους δρόμους για 11 χρόνια.

Ο Chu είπε ότι οι λαοί που ζουν στα ζεστά κλίματα όπως η Ελλάδα, έχουν συλλάβει την ιδέα με τις άσπρες στέγες των σπιτιών εκατοντάδες χρόνια πριν, αναφερόμενος στη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Βάφουν τα σπίτια τους ανοιχτόχρωμα με σκοπό η ηλιακή ακτινοβολία να αντανακλάται μακριά από τις κατοικίες τους, προκειμένου να παραμείνουν δροσερές.

Το σκεπτικό είναι απλό, η αντανάκλαση του ηλίου σε λευκές επιφάνειες συμβάλει θετικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού οι ηλιακές ακτίνες που διαπερνούν την ατμόσφαιρα της Γης επιστρέφουν πίσω στο διάστημα.

Αν μια στέγη σπιτιού έχει χρώμα άσπρο, οι ακτίνες του ήλιου θα αντικατοπτριστούν πίσω στην ατμόσφαιρα αντί να θερμάνουν την οροφή και στη συνέχεια το σπίτι και τη γη.

Στη περίπτωση μια τυπικής μαύρης οροφής οι ακτίνες του ηλίου μετατρέπονται άμεσα σε θερμότητα. Το ίδιο συμβαίνει με τα αυτοκίνητα που έχουν μαύρο χρώμα σε σύγκριση με τα άσπρα, αλλά και με την άσφαλτο των δρόμων που θερμαίνεται γρηγορότερα σε σύγκριση με τα ανοιχτόχρωμα πεζοδρόμια.

Οι άσπρες στέγες των σπιτιών κάνουν τις κατοικίες πιο δροσερές με αποτέλεσμα να μειώνεται η χρήση των κλιματιστικών και οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Στην πραγματικότητα αν βάψουμε με άσπρο χρώμα 1,000 τετραγωνικά μέτρα οροφής, θα μειώνονταν οι εκπομπές του CO2 κατά 10 τόνους και και οι δαπάνες από τη χρήση του κλιματιστικού κατά 20% δήλωσε ο καθηγητής. Δηλαδή θα εξοικονομούνταν στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο, αφού το 90% των οροφών είναι μαύρου χρώματος.

Στις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρονται κίνητρα στους ιδιοκτήτες στη Γεωργία και στη Φλόριντα, για να βάφουν άσπρες τις στέγες των σπιτιών. Τον Ιούλιο ο νόμος της Καλιφόρνιας θα επιβάλλει ότι οι στέγες των σπιτιών πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμες.

Σχόλια