Ο κούκος απειλείται με εξαφάνιση

0
45

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογια.

cuckoo-bird-in-dangerΟ κούκος της Μεγάλης Βρετανίας που είναι γνωστός για το ιδιαίτερο κάλεσμα του, απειλείται με εξαφάνιση μαζί με άλλα 51 είδη, σύμφωνα με μελέτη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Royal Society for the Protection of Birds, που ενεργοποιείται για την προστασία των πτηνών και του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Η συγκεκριμένη οργάνωση διαπίστωσε ότι το 21% των ειδών των πτηνών της Μεγάλης Βρετανίας απειλείται με εξαφάνιση, εκτός αν ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των πτηνών.

Ο Tim Webb εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι ο κούκος μαζί με τα άλλα πουλιά που επισκέπτονται τη Βρετανία το καλοκαίρι, έχει υποστεί μεγάλη απώλεια στον πληθυσμό του, που οφείλεται κατά ένα μέρος στη μείωση της τροφής και της παροχής νερού της νότιας Υποσαχάριας Αφρικής, όπου μεταναστεύουν πολλά πτηνά.

Το πρόβλημα είναι στη δυσκολία εύρεσης τροφής, συμπλήρωσε ο Webb.

Η έρημος της Σαχάρας εξαπλώνεται και τα πτηνά περνούν δύσκολες ώρες πετώντας με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μην βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Ο πληθυσμός του κούκου στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 37% από το 1994.

Η μείωση στον πληθυσμό των πτηνών δεν παρουσιάζεται μόνο στα είδη των πτηνών που μεταναστεύουν όπως ο κούκος αλλά και στα ενδημικά πουλιά όπως ο ασημόγλαρος που απειλείται με εξαφάνιση.

Έξι είδη πτηνών πολλαπλασιάστηκαν τα προηγούμενα 7 χρόνια και παρουσίασαν αύξηση στο πληθυσμό τους. Τα είδη όπως η δεντροσταρήθρα (woodlark) διατηρήθηκαν χάρη στις προσπάθειες που έγιναν για την προστασία των δασικών περιοχών που θα τους επέτρεπαν να αναπτυχθούν.

Ο Webb υποστήριξε ότι η κατάταξη στη λίστα με γνωστά πτηνά που απειλούνται με εξαφάνιση όπως του κούκου και του ασημόγλαρου θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου που είναι απληροφόρητος για το τι συμβαίνει με το πληθυσμό των πτηνών.

Ο κόσμος νομίζει ότι τα πτηνά θα υπάρχουν πάντα και δεν αντιλαμβάνεται ότι τέτοια γνωστά πτηνά απειλούνται με εξαφάνιση αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, πρόσθεσε ο Webb.

Σχόλια