Κίνα: απαγόρευση πλαστικών σακουλών

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

china-plastic-bag-ban

Ο περιορισμός της χρήσης διαφανών πλαστικών σακουλών στην Κίνα, το μεγαλύτερο πυκνοκατοικημένο κράτος παγκοσμίως, έχει εξοικονομήσει 1,6 εκατομμύρια τόνων πετρελαίου και έχει αποφέρει σημαντική μείωση των απορριμμάτων, αναφέρει μια νέα έκθεση.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη, η χρήση των πλαστικών διαφανών σακουλών έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα καθώς οι καταναλωτές εξοικειώνονται περισσότερο με το να παίρνουν μαζί τους τις επαναχρησιμοποιημένες σακούλες τους.

Η απαγόρευση διάφανων πλαστικών σακούλων έγινε την 1 Ιουνίου 2008 για να μειωθεί η «λευκή ρύπανση», δημοφιλής όρος για τις λεπτές πλαστικές τσάντες. Κάτω από τους καινούργιους κανόνες, η χώρα απαγόρευσε την παραγωγή των πολύ λεπτών σακούλων (κάτω από 0,025mm πάχους) και διέταξε τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ να σταματήσουν να δίνουν δωρεάν τις πλαστικές σακούλες.

Η εν λόγω αιφνιδιαστική κίνηση ξεπέρασε οποιαδήποτε ενέργεια που έχει γίνει από άλλα κράτη όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ καθώς και πολλά άλλα αναπτυγμένα κράτη.

Η Greenpeace καθώς και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν τη συγκεκριμένη κίνηση, σαν σημάδι της ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης στη Κίνα.

Αν και η απαγόρευση συχνά περιφρονείται από τα μικρά καταστήματα και τους υπαίθριους πάγκους, εκτιμάται ότι συμβάλει σημαντικά στην αλλαγή της νοοτροπίας των κινέζων.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κυκλοφορούν στα σουπερ μάρκετ κουβαλώντας τα αγαθά τους με «πράσινες» τσάντες. Ωστόσο,αν η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τελείως τη χρήση των πλαστικών σακουλών θα πρέπει τα καταστήματα να δίνουν δωρεάν τις «πράσινες» τσάντες, δήλωσε ένας απόφοιτος πανεπιστημίου Xuyang Jingjing.

Υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος για τη Κίνα καθώς παράγει εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ημερησίως.

Σχόλια