Η τεχνολογία δέσμευση και αποθήκευση του CO2 δοκιμάζεται

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

carbon-capture-storage-tested1

Η νέα τεχνολογία Carbon Capture and Storage (CCS) θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία σε ένα εργοστάσιο παραγωγής λιθάνθρακα.

Μια μονάδα δοκιμών 30 τόνων θα επεξεργαστεί 1,000 κυβικά μέτρα καυσαερίων την ώρα από το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Longannet.

Το διοξείδιο του άνθρακα θα αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες και θα μετατραπεί σε υγρή μορφή για να είναι έτοιμο να αποθηκευτεί στο υπέδαφος.

Η εταιρεία ενέργειας ScottishPower θέλει να εξετάσει την εν λόγω τεχνολογία γιατί θα βοηθήσει μελλοντικά τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να γίνουν πιο λειτουργικές.

Η βρετανική κυβέρνηση πρόσφατα έδωσε την άδεια για μια νέα γενιά σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υπό τον όρο ότι θα είναι σε θέση να περιορίσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι επιστήμονες έχουν εστιάσει τη προσοχή τους στη μέθοδο CCS και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της δέσμευσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μετά την καύση των ορυκτών καυσίμων με τη χρήση χημικών ουσιών.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εξετάζοντας τρεις διαφορετικούς τύπους λύσεων τους επόμενους 3 μήνες.

Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται η εν λόγω τεχνολογία σε ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, δήλωσε εκπρόσωπος από την εταιρεία ScottishPower.

Η μητρική εταιρεία Iberdrola της ScottishPower  δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει το παγκόσμιο πρότυπο κέντρο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS, συγκεντρώνοντας ακαδημαικούς, μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα βιομηχανίας.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Longannet λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969 και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Βρετανία.

Σχόλια