Κλιματική Αλλαγή: σύνοδος κορυφής από τους μεγαλύτερους ρυπαντές

0
58

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

world-summit-climate-change

Μια ζωτικής σημασίας σύνοδος έγινε στη Κοπεγχάγη που θα βοηθήσει να σχεδιαστεί η ατζέντα για τα σημαντικότερα ζητήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αφού το Πρωτόκολλο του Κιότο παραβιάστηκε από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου.

Ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο που παρακολούθησε τη σύνοδο κορυφής ήταν και η εταιρεία Shell..

Υπάρχει μια ανησυχία ότι οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου θα προωθήσουν την τεχνολογία Carbon Capture and Storage, ως ένα τρόπο για να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα της οικονομίας του πετρελαίου …….

Στη σύνοδο κορυφής παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Βan Ki-moon και ο νομπελίστας Al Gore που ώθησαν περισσότερους από 500 κορυφαίους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένης της PepsiCo, της Nestle και της BP, να προσπαθήσουν να συνάψουν μια παγκόσμια συμφωνία για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο ΓΓ του ΟΗΕ και o Al Gore δήλωσαν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Al Gore δήλωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει φέτος και όχι την επόμενη χρονιά καθώς το ρολόι της μητέρας φύσης χτυπάει και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εγκαταλείψουμε το σκάφος…

Η κυβέρνηση της Δανίας εμφανίζεται να έχει την εντύπωση ότι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκπομπών ρύπων πρόκειται να υποβάλλουν σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο ερευνητής Kenneth Haar. Αλλά δυστυχώς αυτό φαίνεται ότι είναι απίθανο να συμβεί.

Η πλειοψηφία των εταιρειών που παραβρέθηκαν στη σύνοδο έδειξαν την πρόθεση να συνεχίσουν τη δουλειά τους ως συνήθως, στηριζόμενοι στο ότι οι μελλοντικές τεχνολογίες θα επιλύσουν το εν λόγω πρόβλημα εν ευθέτω χρόνο.

Οι εταιρικοί μεσάζοντες προσπάθησαν να επηρεάσουν τις συζητήσεις για τη κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ από την αρχή.

Η εταιρεία Shell έχει στραφεί στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του CO2 για τη κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν πηγές από την εταιρεία. Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι σύμβουλοι δηλώνουν ότι δεν έχει  αποδειχθεί τεχνολογικά ή εμπορικά ότι εν λόγω τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει σε μεγάλη κλίμακα και δεν θα είναι έτοιμη μέχρι το 2020.

H Shell έχει περιγραφεί από την Greenpeace και τους Friends of the Earth ως η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου σε εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Μια έκθεση αναφέρει ότι εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιεί μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας για να παράγει δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάτι που εμφανίζεται να είναι μια στρατηγική για τη καταστροφή.

O Δανός υπουργός για το Κλίμα και την Ενέργεια Connie Hedegaard, δήλωσε ότι  η πιο εφαρμόσιμη λύση θα είναι να ληφθούν παγκόσμια μέτρα για τη ρύπανση που ενοχοποιείται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη παρά να επιβληθεί ένας φόρος για το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα βιομηχανικά αέρια.

Σχόλια