Η Βαλτική Θάλασσα αργοπεθαίνει παρά τις νέες προσπάθειες

0
20

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

baltic-sea-dying

Νέες συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθεί η θάλασσα της Βαλτικής, από πολίτες και φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Ένα νέο πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη σύνοδο κορυφής Δράση για τη Βαλτική Θάλασσα 2010 που προωθείται από την πρόεδρο της Φινλανδίας Tarja Halonen και τον πρωθυπουργό Matti Vanhanen.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα πρακτικά μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στη Βαλτική Θάλασσα.

Ενδεχομένως είναι η πιο μελετημένη θάλασσα στο πλανήτη και η κατάσταση που επικρατεί θεωρείται άκρως ανησυχητική.

Το θαλάσσιο περιβάλλον δεν πάσχει μόνο από τον ευτροφισμό που προκαλείται από την υπερβολική συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών αλλά και από την αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών του πετρελαίου και των χημικών ουσιών και γενικότερα από την αύξηση της κυκλοφορίας των πλοίων.

Οι ερευνητές απαίτησαν από τις χώρες που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα να καθορίσουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

Πολλοί θεωρούν ότι θα πρέπει να θεσπίσουν περιορισμούς στην εμπορική γεωργική παραγωγή, αφού χρησιμοποιούνται σημαντικές ποσότητες νερού το οποίο «ξεπλένει» μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών από το χώμα στη θάλασσα. Η προστασία της Βαλτικής από τον τομέα των καλλιεργειών θεωρείται μεγάλη πρόκληση.

Αντίθετα οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα έξοδα που γίνονται στις ακριβές τεχνολογίες για την αναβίωση του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας είναι αναποτελεσματικά καθώς θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη λειτουργική πρόληψη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας, Bonsdorff της Ακαδημίας Abo, για να βρεθούν οι σωστές λύσεις για τη διάσωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Βαλτικής, θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στον εντοπισμό της πηγής και όχι στις φαινομενικές συνέπειες.

Η Βαλτική εδώ και δεκαετίες υποφέρει από τη ρύπανση, αφού οι ποταμοί που εκβάλλονται στη θάλασσα μεταφέρουν χημικούς ρύπους από τη γεωργία, οι οποίοι προκαλούν την αύξηση των αλγών που με τη σειρά τους «πνίγουν» τη θαλάσσια ζωή.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε στη σύνοδο κορυφής ότι η κατάσταση που επικρατεί στη θάλασσα είναι ανησυχητική και πως η Βαλτική υφίσταται έναν αργό θάνατο.

Σχόλια