Τοξικά ηλεκτρονικά απόβλητα μεταφέρονται παράνομα στη Κίνα

0
51

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

toxic-e-waste-dumped-china

Παράνομα φορτία ηλεκτρονικών αποβλήτων από την Αυστραλία, παλιά κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και τηλεοράσεις, μεταφέρθηκαν μέσω φορτηγών πλοίων στην Κίνα.

Από την έναρξη του περασμένου χρόνου, 12 φορτηγά πλοία που μετέφεραν ηλεκτρονικά απόβλητα στα ασιατικά λιμάνια, εγκλωβίστηκαν στην Αυστραλία αφού δεν έχουν άδειες για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών, επιβεβαίωσε το Αυστραλιανό Τελωνείο και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Μόνο το 4% των ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακυκλώνεται δήλωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος. Ένα μεγάλο μέρος των υπολοίπων απορρίπτονται σε χωματερή, ενώ μια άγνωστη ποσότητα εξάγεται παράνομα στο εξωτερικό.

Η εθνική πολιτική για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών αποβλήτων καθώς και για άλλα μέτρα ανακύκλωσης θα επανεξεταστεί σε μια κυβερνητική συνεδρίαση.

Οι βιομηχανίες και οι περιβαλλοντικές ομάδες πιστεύουν ότι οι υπουργοί μπορούν να καταστείλουν την παράνομη εξαγωγή των ηλεκτρονικών αποβλήτων, θεσπίζοντας μέτρα για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά των ηλεκτρονικών αγαθών για να ανακυκλωθούν στην Αυστραλία.

Ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών αποβλήτων από τον αναπτυγμένο κόσμο καταλήγουν στη Κίνα, ιδιαίτερα στη πόλη Γκιγιού, που είναι η μεγαλύτερη πόλη παγκοσμίως σε ρύπανση.

Μια έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί θανάσιμα επίπεδα υδραργύρου καθώς και άλλες τοξίνες στο έδαφος και στο νερό της πόλης Γκιγιού, μαζί με τις ιδιαίτερα επικίνδυνες εργασίες  που διεξάγονται.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ είδαν χιλιάδες αγρότες εργάτες συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, να αποσυναρμολογούν τηλεοράσεις, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και DVD για να πάρουν τα χρήσιμα μέταλλα που υπάρχουν μέσα στις συσκευές.

Μερικές συσκευές εμποτίστηκαν με οξύ για να καούν τα πλαστικά μέρη και να μπορούν να εξάγουν τις μικροποσότητες χρυσού και λευκόχρυσου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Περισσότερα από 37 εκατομμύρια υπολογιστών έχουν θαφτεί σε χωματερές στην Αυστραλία, μαζί με 17 εκατομμύρια τηλεοράσεων και 56 εκατομμύρια κινητών τηλέφωνων, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Περιβάλλοντος  χρησιμοποιώντας κυβερνητικά στοιχεία.

Τα τοξικά υλικά που περιέχονται σε μερικά ηλεκτρονικά αγαθά στην Αυστραλία περιλαμβάνουν υδράργυρο, μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο που βρίσκονται όμως σε μικροποσότητες.

Η Αυστραλία έχει την ικανότητα να ανακυκλώσει περισσότερο από το 4% , αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο κερδοφόρο να σταλούν στο εξωτερικό.

Σχόλια