Η αποψίλωση των δασών αυξάνεται γρηγορότερα στην Αφρική

0
228

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

deforestation-faster-africa

Τα αφρικανικά δάση εξαφανίζονται γρηγορότερα από άλλα μέρη του κόσμου λόγω έλλειψης ιδιοκτησίας των εδαφικών εκτάσεων, αναφέρει μια έκθεση.

Λιγότερο από 2% των δασικών εκτάσεων της Αφρικής είναι υπό κοινοτικό έλεγχο, έναντι ενός τρίτου στη Λατινική Αμερική και στην Ασία.

Η ποσοστό της αποψίλωσης των δασών στην Αφρική είναι τετραπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη του ποταμού του Κονγκό θα χρειαστούν 260 χρόνια για να φτάσουν τα επίπεδα της αναμόρφωσης που επιτυγχάνεται στον Αμαζόνιο.

Η διανομή ιδιοκτησίας των εδαφικών εκτάσεων  θα βοηθούσε να σταματήσει η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, να επιβραδυνθεί η αλλαγή του κλίματος και να μειωθούν τα επίπεδα φτώχειας, αναφέρει η έκθεση που παρουσιάστηκε σε διάσκεψη στο Καμερούν, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των δασικών υπηρεσιών από την Αφρική, Λατινική Αμερική και Ασία.

Οι συντάκτες της έκθεσης συνέκριναν τη διανομή της ιδιοκτησίας των εδαφικών εκτάσεων σε 39 τροπικές χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 96% των παγκοσμίων τροπικών δασών.

Διαπίστωσαν έτσι ότι οι Αφρικανοί πολίτες έχουν πολύ λιγότερο έλεγχο των δασών από τους κατοίκους άλλων τροπικών περιοχών.

Πολλές χώρες έχουν τροποποίησει τους νόμους τους για να ενισχύσουν τα κοινοτικά δικαιώματα εδαφικών εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας, του Καμερούν, της Λαϊκής  Δημοκρατίας του Κονγκό, της Γκάμπια, του Μαλί, της Μοζαμβίκης, του Νίγηρα, του Σουδάν και της Τανζανίας.

Εντούτοις η έκθεση απαιτεί από τις χώρες να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Η αναγνώριση των τοπικών δικαιωμάτων εδαφικών εκτάσεων  δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποστηρίζονται συνεχώς από τη τοπική επιχειρηματική κοινότητα.

Υπάρχουν μερικές χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα τοπικά δικαιώματα εδαφικών εκτάσεων, αλλά οι κυβερνήσεις ελέγχουν ακόμα τις δασικές εκτάσεις και κάνουν υποχωρήσεις στους εμπόρους ξυλείας, υποβαθμίζοντας και διαφθείροντας το σύστημα.

Η διάσκεψη στο Καμερούν στοχεύει στο να καθιερωθούν τα δασικά δικαιώματα στη κεντρική και δυτική Αφρική.

Το Καμερούν έχει αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια δεσμευτική συμφωνία, γνωστή ως Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας (VPA), με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το VPA θα βοηθήσει στην εξασφάλιση των προϊόντων ξυλείας που εξάγονται από το Καμερούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην περιέχουν παράνομη ξυλεία και να προέρχονται από τις δασικές εκτάσεις που χειρίζονται οι τοπικές κοινότητες.

Σχόλια