CO2: οι ΗΠΑ αποφασίζουν να συμβιβαστούν

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

co2-us-compromise

Ο γραμματέας του τμήματος της Αμερικάνικης Ενέργειας Steven Chu δήλωσε ότι η ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου τόσο όσο θα έπρεπε στο πλαίσιο της νέας περιβαλλοντικής πολιτικής που χαράσσουν οι ΗΠΑ.

Ο καθηγητής  Chu έκφρασε τις ανησυχίες του, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος οδηγείται προς ένα κρίσιμο σημείο για την κλιματική αλλαγή.

Η Αμερική θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επειγόντως, ακόμα και αν πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο οι οικολόγοι υποστήριξαν ότι ο νομπελίστας καθηγητής φυσικής Chu, πρέπει να καθοδηγείται από την επιστήμη και  όχι από την πολιτική.

Το αμερικάνικο πολιτικό σύστημα είναι στη μέση μιας άγριας μάχης σε θέματα πολιτικής κλίματος. Ο πρόεδρος Barack Obama δηλώνει ότι θέλει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να διευθετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά ένα λογαριασμό κλίματος και ενέργειας, αλλά ακόμα και αν περάσει μπορεί να απορριφθεί από τους γερουσιαστές, πολλοί από τους οποίους χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας.

Ο καθηγητής  Chu είναι ένας διακεκριμένος νομπελίστας φυσικός και ειδικός σε θέματα «καθαρής» ενέργειας.

Κάθε χρονιά που περνά οι ειδήσεις για την αλλαγή του κλίματος δεν είναι καλές και επικρατεί μια αντίληψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προβούν σε μεταρρυθμίσεις.

Ο γραμματέας του τμήματος της Αμερικάνικης Ενέργειας δήλωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει μεγάλη συνειδητοποίηση αναφορικά με την αλλαγή του κλίματος.

Οι οικολόγοι έχουν εξαγριωθεί με την δήλωση του καθηγητή, ότι μια συμβιβαστική λύση θα ήταν να εγκριθούν άδειες για τη λειτουργία νέων σταθμών παραγωγής λιθάνθρακα, χωρίς να απαιτείται η τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Η Βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει ως απαραίτητο όρο την τεχνολογία CCS για τις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής λιθάνθρακα, αλλά ο καθηγητής αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί η Αμερικάνικη κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει η Αμερική θα είναι ένα μαζικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Αυτό θα μπορούσε να σώσει 80% της απαιτούμενης ενέργειας δήλωσε ο καθηγητής Chu.

Η κυβέρνηση θα παρείχε την έρευνα και θα ενθάρρυνε τις πολιτείες της Αμερικής να υιοθετήσουν τα σκληρά καινούργια πρότυπα, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο Chu οραματίστηκε ένα μέλλον όπου η Αμερική θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες από την αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά παραδέχτηκε ότι ακόμα υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες .

Στην ηλιακή ενέργεια εξήγησε ότι η πρόκληση είναι να γίνει οικονομικά αποδοτικότερη. Αν μπορούσε να μετατραπεί ένα 20% της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω των φωτοβολταικών συστημάτων σε ηλεκτρική ενέργεια, θα χρειαζόταν το 5% των παγκόσμιων ερήμων.

Είναι μια τεράστια ευκαιρία αλλά το ερώτημα που γεννάται είναι αν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι άνθρωποι δεν ζουν σε ερήμους.

Αναφερόμενος στην αιολική ενέργεια, ο καθηγητής δήλωσε ότι τα καλά νέα είναι ότι πολλές περιοχές που έχουν δυνατό αέρα δεν είναι πυκνοκατοικημένες επομένως δεν θα υπάρξουν πολλές αντιρρήσεις για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Τα κακά νέα είναι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, έτσι προγραμματίζεται να βρεθούν τρόποι για ένα σύστημα μεταφοράς ώστε να μπορούν να αναπτύξουν αυτούς τους μεγάλους πόρους.

Μια εξαιρετικά σημαντική πρόκληση και για τις δύο τεχνολογίες ήταν η ανάπτυξη και η αποθήκευση ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι είναι περισσότερο αισιόδοξος ότι η ΗΠΑ θα αρχίσουν να κινούνται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Σχόλια