Παραγωγή ηλιακής ενέργειας από την έρημο

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

solar-energy-desert

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας στις ερήμους με τη χρήση καθρεφτών, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μέχρι ένα τέταρτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050, υποστηρίζει έκθεση που έγινε από ομάδες που ασχολούνται με την ηλιακή ενέργεια.

Η μελέτη διεξήχθη  από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Ηλιακής Θερμικής Ενέργειας και την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και προειδοποιεί  ότι οι τεράστιες επενδύσεις θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα έχουν θετικά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια της κλιματικής αλλαγής.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποστηρίζει ο Sven Taske, μέλος της Greenpeace και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι επενδύσεις στις «συγκεντρωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας» (CSP) έχουν ως στόχο να ξεπεράσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως το 2009, με τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ισπανία και στη Καλιφόρνια.

Η «συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια» θα μπορούσε να ικανοποιήσει μέχρι και 7% των αναγκών ενέργειας μέχρι το 2030 παγκοσμίως και ένα τέταρτο μέχρι το 2050. Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Προϋποθέτει ωστόσο ένα τεράστιο κύμα επενδύσεων περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2015, και 174 δισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2050. Αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι θα δημιουργηθούν παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα είχαν την ικανότητα να παράγουν 1500 GW μέχρι το 2050.

H τεχνολογία CSP χρησιμοποιεί σειρές εκατοντάδων καθρεφτών ή φακών για να συγκεντρώσει τις ακτίνες του ηλίου, με θερμοκρασίες μεταξύ 400 βαθμών Κελσίου και 1,000 βαθμούς Κελσίου.

Διαφέρει από τα φωτοβολταικά συστήματα που μετατρέπουν τις ηλιακές ακτίνες άμεσα σε ηλεκτρική ενέργεια και παράγουν ενέργεια ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες. Η τεχνολογία CSP λειτουργεί μόνο σε ηλιόλουστους ουρανούς.

Έχουμε ένα τρίτο είδος τεχνολογίας δισεκατομμυρίων δολαρίων παράλληλα με την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταικά συστήματα δήλωσε ο Taske.

Σχόλια